Vingerafdruk voortaan op straat gescand

Binnenkort zullen alle politieagenten in het Verenigd Koninkrijk een mobiele vingerafdrukscanner bij zich dragen, waardoor de politie de identiteit kan controleren van mensen op straat.

De nieuwe technologie, waarmee uiteindelijk foto’s van verdachten te ontvangen zijn ter bevestiging van de identiteit, zal in de komende achttien maanden wijdverspreid worden onder de politie-eenheden. Het gaat om tienduizenden apparaatjes die niet groter zijn dan een smartphone.

De politie meent dat de methode, genaamd Project Midas, de snelheid van criminele onderzoeken doet verhogen. Ook wordt door haar gesteld dat men niet bang hoeft te zijn voor massa surveillance, omdat de gescande vingerafdrukken niet opgeslagen worden of naar een database worden gestuurd.

Het project, dat tussen de dertig en veertig miljoen pond kostte, maakt het mogelijk voor agenten om vingerafdrukken te vergelijken met de vingerafdrukken uit de nationale politie database die de vingerafdrukken van 7,5 miljoen mensen bevat. Volgens een woordvoerder kan de scanner bij grote publieke gelegenheden, sportevenementen, festivals, politieke conferenties, als bij grenscontrole een groot voordeel zijn voor de politie.