Rechter stopt sluiting Alkmaarse prostitutieramen

De 92 prostitutieramen op de Alkmaarse Achterdam die de gemeente wil sluiten, hoeven voorlopig niet dicht. Dat heeft de kortgedingrechter in Alkmaar vandaag besloten.

Volgens de rechter moet de gemeente eerst een besluit nemen over het bezwaar dat de eigenaar tegen de aangekondigde sluiting heeft ingediend. Tot zes weken na dat besluit mogen de ramen in ieder geval openblijven.

De gemeente weigert de exploitatievergunning van Maatschap J.E. Nool voor de 92 ramen te verlengen, omdat sprake zou zijn van het witwassen van crimineel geld. Dat zou afkomstig zijn uit ontvoering, drugshandel en fiscale fraude, zo blijkt uit Bibob-onderzoek. De wet Bibob geeft gemeenten de mogelijkheid ondernemers te controleren op een criminele achtergrond. In totaal telt de Achterdam 125 ramen.

Volgens de rechter worden de ramen al tien jaar geëxploiteerd en duurde het bijna een jaar voordat de gemeente een beslissing nam over de vergunningaanvraag. "Sinds 1 januari 2008 is feitelijk al sprake van een gedoogsituatie", aldus de rechter.

Van zwaarwegende redenen om de ramen per direct te sluiten is tijdens de zitting vandaag in Alkmaar niets gebleken, vindt de rechter. Daarbij zijn de maatschappelijke gevolgen van het sluiten van 92 van de 125 ramen groot.

Burgemeester Piet Bruinooge van Alkmaar denkt dat het twee tot vier maanden duurt, voordat hij een nieuw besluit heeft genomen. Hij wilde vanmiddag niet aangeven of hij teleurgesteld is. "Als het de andere kant op was gegaan, had ik ook niet gezegd dat ik blij was. Dat is niet van toepassing in deze zaak. De rechter heeft een uitspraak gedaan over de procedure, niet over de inhoud. Wij zullen de beslissing respecteren."

Komt u maar!  (foto: ANP)