Draadloze netwerken slecht beveiligd

De Consumentenbond waarschuwt voor slecht beveiligde routers voor draadloos internet. De bond testte diverse draadloze routers op vijf veiligheidseisen. Tweederde van de providers levert niet of slecht beveiligde routers bij een abonnement.

De slechtst beveiligde routers komen van Telfort, Zeelandnet, KPN en Online, waarbij Telfort met de Zyxelrouter de kroon spant. Deze router blijkt volledig onbeveiligd te zijn. De routers van Xs4all, Ziggo en Tele2 zijn volgens de Consumentenbond als enige echt veilig te noemen.

Een rondje door Den Haag leerde de bond dat het echt slecht gesteld is met de beveiliging van veel netwerken. Bijna de helft van de 3171 netwerken was makkelijk te gebruiken. De beveiliging was minimaal of ontbrak gewoonweg. De gevaren hiervan mogen duidelijk zijn. Gratis surfen, wachtwoorden achterhalen en/of veranderen, e-mail lezen, documenten in gedeelde mappen inzien, etc, etc.

KPN en Online hebben aan de Consumentenbond verbetering beloofd. de documentatie wordt aangepast en de apparatuur vernieuwd. Tele2 komt met een nieuwe installatieprocedure en Xs4all stelt het wijzigen van het routerwachtwoord verplicht. Telfort, die de slechtste router levert, deed helaas geen toezeggingen aan de bond.