16-jarige ondernemer hoeft niet meer naar school

Voor Robbin Robijn zit de schooltijd er op, hoewel hij nog maar net zestien jaar is geworden. Vervelen zal hij zich echter niet snel: Robijn zit in de handel in brommobielen. En het bedrijf dat hij een jaar geleden oprichtte loopt als een trein. Natuurlijk viel het runnen van een bedrijf moeilijk te combineren met school. Hij vroeg vrijstelling aan van de leerplicht en heeft deze ook gekregen.

Net zoals zoveel ondernemers is de jongen uit De Kiel, een dorpje bij Coevorden, klein begonnen: hij kocht via internet een brommobiel, knapte deze op en verkocht deze weer. Een jaar geleden richtte hij uiteindelijk een heus bedrijf in tweedehands brommobielen op. Inmiddels beperkt hij zich niet alleen tot tweedehandsjes: hij is officieel dealer van brommobielfabrikant Ligier. Robbin leek al gauw voorbestemd om zelfstandig ondernemer te worden. "Het zit er gewoon in, die handel. Vanaf m'n tiende ben ik al bezig. Eerst met kippen en konijnen en later met brommobielen." De toekomst ziet hij zonnig in, nu vooral ook jongeren het voertuig lijken te hebben ontdekt: "Ik heb er net nog eentje verkocht, aan een jongen. Die zei: 'Met dit weer ga ik toch niet op de scooter. In zo'n minicar zet ik eerst de kachel aan en dan de radio."

Vandaag de dag runt hij zijn RR Minicars BV vanuit een heuse showroom in de tuin van zijn ouders, waar zowel nieuwe als tweedehands brommobielen in staan. De laatsten koopt hij vooral via het internet en laat hij halen door zijn vader, een oud-tuinder, met diens trailer, om ze vervolgens op te knappen. Ambitie kan hem in elk geval niet worden ontzegd. Hij streeft ernaar om uiteindelijk uit te groeien tot Neerlands grootste dealer van brommobielen.

Overigens is hij ook op een heel ander vlak succesvol: als springruiter heeft hij op concoursen een aardige prijzenkast bij elkaar weten te winnen. "Het is wel een beetje druk ja."