Ingevroren muis gekloond

In Japan is een team wetenschappers erin geslaagd een dode muis terug tot leven te wekken. De muis werd zestien jaar geleden gedood en direct daarna ingevroren. De reden hiervan was een wereldprimeur te forceren door het beestje te klonen. Het klonen was tot voor kort alleen op levende cellen gelukt, maar de kloon van de ingevroren muis is gezond en wel.

De ontdekking werd gedaan door Dokter Teruhiko Wakayama en zijn team aan het Centrum voor Biologische ontwikkeling in Kobe. De wetenschappers die de ingevroren muis hebben gekloond zeggen de mensheid op deze manier te willen helpen en uitgestorven diersoorten weer tot leven te wekken. Wellicht kunnen ze in een volgende fase ook de mens doen herrijzen.

Frankenstein 

Vanuit ethische critici komen inmiddels waarschuwingssignalen voor deze revolutionaire doorbaak. Zij menen dat de wereld nu wel heel dicht bij een 'Frankenstein-scenario' staat waarin het kan gebeuren dat overleden familieleden ingevroren worden om vervolgens ooit nog eens gekloond te worden. Omdat de speciale klinieken om dit te laten doen duur zouden zijn, kan er gevreesd worden dat familieleden hun overleden dierbaren zelf gaan invriezen.

Wie nu inderdaad zijn overleden naasten in wil vriezen met de gedachte deze ooit te kunnen klonen en daarmee het familielid terug te krijgen met alle herinneringen en karaktereigenschappen die bij die persoon hoorden, zal er bedrogen uitkomen. Met de huidige stand van wetenschap is er enkel de mogelijkheid om het uiterlijk gelijk te maken aan die van de overleden 'donor'.

1.100 pogingen

De Japanse wetenschappers kregen hun ontdekking niet bepaald cadeau. Voor zij succes hebben gehad bij de bevroren muis hebben zij 1.100 pogingen nodig gehad. Dit aantal onsuccesvolle experimenten is bij het klonen van mensen ondenkbaar. Voor zowel de moeder als de baby zou het gevaar te groot zijn.

Hoe maak je een kloon?

Het team van Wakayama nam hersencellen van de ingevroren muis en haalden daar de DNA-knopen uit. Deze plantten ze vervolgens in een eicel van een vrouwelijke muis. Na een elektrische schok begon de eicel te groeien, zoals een normale embryo zou doen waarop de embryokloon werd ingeplant in de baarmoeder van een levende muis. Drie weken daarna werd de kloon van de dode muis geboren. Het diertje is inmiddels doorgegroeid tot een gezonde, volwassen muis.

Dolly

Elf jaar geleden werd het schaap Dolly door de Britse wetenschappers succesvol gekloond. Daarna zijn nog heel wat dieren gekloond, maar dit gebeurde altijd met levende cellen. Er werd altijd gedacht dat invriezen het DNA-materiaal zou vernielen, zodat de cellen niet langer bruikbaar waren. De Japanse wetenschappers hebben deze theorie weerlegd door bevroren cellen te gebruiken. Zij kozen echter wel bewust voor hersencellen, omdat deze meer vet en bescherming van de schedel hebben gehad.

De doorbraak van de Japanners wordt door Britse wetenschappers toegejuicht. "Dit is echt fascinerend", laat Professor Malcolm Alison in de Daily Mail weten. "De onderzoekers verkregen celknopen van al zestien jaar diepgevroren muizen en creëerden zo nieuwe muizen. Ze gebruikten daarvoor dezelfde technologie als bij Dolly. Zestien jaar is niet erg lang voor ingevroren cellen. IVF-klinieken hebben bruikbaar sperma al met succes ingevroren gehouden voor langere periodes. Er zijn geen wetenschappelijke argumenten om te denken waarom we uitgestorven diersoorten niet tot leven zouden kunnen wekken met dezelfde techniek. Mammoeten en uitgestorven tijgers bijvoorbeeld."

Ziektes genezen

Dokter Robin Lovell-Badge wil nog een stapje verder gaan in het klonen. "Het zou weleens een heel nuttig instrument kunnen zijn, zowel bij dieren als bij mensen. Men kan dan experimenteren op menselijke resten die bewaard werden in laboratoria. Als die mensen genetische ziektes hadden, dan zou men zo de oorzaken van die ziektes kunnen onderzoeken." Nu ook ingevroren donors gekloond kunnen worden, is het misschien mogelijk voor wetenschappers om de 5.300 jaar geleden ingevroren Oetzi-ijsmens ooit te doen herrijzen.

Met dank aan xMorphx, Mowiek en KRIBBET voor de submit.