Nederlanders doen te veel tegelijk

Een week om een beetje bij te tanken en te kijken hoe je goed kunt uitrusten. Dat is het doel van de Nationale Uitrustweek die gisteren start is gegaan. "Nederlanders zeggen dat ze vaak moe zijn", zei Meijke van Herwijnen gisteravond in FOK!radio . Zij is van het bedrijf Visiom, dat de week heeft opgezet. "Het is eigenlijk best gek dat we zo moe zijn, want we zijn minder gaan werken dan 40 jaar geleden. Al is het ook weer logisch omdat er zoveel kan en moet tegenwoordig, dat mensen vooral moe zijn in hun hoofd."

We slapen een uur minder dan 40 jaar geleden, terwijl ons lichaam dezelfde behoeftes heeft. "Een van de dingen die je kunt doen is maar 1 ding tegelijk doen. Dus je mag best veel doen, maar dan wel na elkaar. Uit onderzoek blijkt dat je pas echt lekker in komt als je een kwartier met hetzelfde bezig bent", aldus Van Herwijnen. "Een voorbeeld: als je mailtjes zit te beantwoorden, bedenk je je ook dat je trek hebt en loop je de keuken in terwijl je ook nog even een telefoontje pleegt. Ondertussen moeten je hersenen al die dingen tegelijk in de gaten houden, en daar word je moe van. Terwijl als je alles na elkaar doet, dan hoeft je hoofd maar met 1 ding tegelijk bezig te zijn."

"Daarnaast is een groot probleem dat er tegenwoordig veel prikkels zijn, waardoor je steeds korter gaat slapen. Eigenlijk moet je gewoon acht uur per nacht slapen." Te weinig rust heeft uiteindelijk grote gevolgen. "Je krijgt minder lol in dingen, je kunt je slechter concentreren, je stofwisseling wordt slechter en je hormoonsysteem gaat overhoop", aldus Herwijnen. Ook voor mensen die veel FOK!ken en dus veel achter internet zitten heeft ze een tip: "Zodra je merkt dat je niet met een goed gevoel achter die computer vandaan komt, dan moet je op gaan letten. Het moet leuk blijven, zeg maar."

Het is de bedoeling dat mensen tijdens de Nationale Uitrustweek meer uitrusten, maar ook kijken hoe ze dat goed kunnen doen. Op een speciale website staan mogelijkheden om uit te rusten. "Het gaat erom hoe je de vaardigheden en inzichten krijgt om goed voor jezelf te zorgen." Er is bewust voor deze week in november gekozen. "We zitten tussen twee vakanties in, dus wat extra rust kun je dan wel gebruiken."

De luisteraars van FOK!radio voelen zich ook moe, blijkt uit een speciale poll (rechts in beeld). Drie kwart zegt dat ze al vroeg in de avond bijna in slaap vallen. 13 procent zegt dat ze ook moe zijn, vooral als ze op FOK! zitten. Zes procent heeft nergens last van en is zo fris als een hoentje. Zeven procent hoeft dingen helemaal niet na elkaar te doen, want kan toch twintig dingen tegelijk.

-----
Het hele gesprek is terug te luisteren op Radio.fok.nl