Werkgevers screenen via Hyves

Uit onderzoek van CareerBuilder.nl is gebleken dat meer dan twintig procent van de werkgevers sociale netwerksites gebruikt om sollicitanten te screenen. De inhoud van die sites is volgens verschillende werkgevers reden om de kandidaten niet in dienst te nemen. Van de werkgevers in Nederland zegt 29 procent dat zij potentiële werknemers screenen op de sociale netwerksites en zestien procent zegt dit niet te doen, maar is dit wel van plan.

Redenen om potentiële werknemers niet in dient te nemen zijn bijvoorbeeld leugens over kwalificaties die via sites als Hyves aan het licht kwamen. Daarnaast werden ongepaste of provocerende foto's aangetroffen of plaatsten kandidaten discriminerende opmerkingen. Ook foto's waarop de sollicitanten flink aan het drinken zijn of drugs gebruiken maken weinig indruk op de werkgevers.

Wouter Goede, Managing Director van CareerBuilder.nl laat weten dat de sociale netwerkprofielen de werkgevers een beter beeld geven van een kandidaat. "Degenen met een sterk profiel kunnen een voordeel hebben. Werkgevers bekijken sociale netwerkprofielen niet alleen zodat ze kandidaten kunnen wegstrepen, vaak willen ze meer te weten komen over het verleden van de kandidaat en hoe het is om met die persoon te werken. De mensen die een baan zoeken kunnen hun profiel niet alleen gebruiken om te netwerken, maar ook om informatie te geven die niet op een cv staat.

Sociale netwerksites worden ook gebruikt om kandidaten te werven. Zeker 21 procent van de werkgevers in Nederland zegt dit via deze sites te doen en acht procent is van plan dit te gaan doen.