Joran sleept De Vries voor de rechter

Bert de Rooij, de advocaat van Joran van der Sloot, is de mogelijkheid om SBS of Peter R. de Vries voor de rechter te slepen aan het onderzoeken. De geruchtmakende uitzending over de zaak Holloway zou namelijk inbreuk hebben gemaakt op het auteursrecht van Van der Sloot. De Rooij laat deze week in de Vara Gids weten: "Als er inbreuk is gemaakt door Peter R. de Vries, dan overwegen we uiteraard een schadevergoeding."

Met een verborgen camera wist De Vries in zijn televisieprogramma een bekentenis bij Van der Sloot te ontfutselen over de verdwijning van de Amerikaanse Natalee Holloway. De eventuele procedure wordt door de advocaat vergeleken met de zaak die de erven van Willem Endstra tegen de journalisten van het Parool voeren. Deze zaak ligt nog bij de rechter.

Het auteursrecht van Endstra 

Voor zijn dood heeft Endstra namelijk in het geheim gesprekken met de Amsterdamse politie gevoerd. De journalisten Paul Vugts en Bart Middelburg maakten van deze gesprekken een boek dat zij vorig jaar uitgaven. De nabestaanden van de vermoorde Endstra willen dat het boek verboden wordt. De samenstellers zouden namelijk het auteursrecht van Endstra hebben geschonden. In deze zaak oordeelde het gerechtshof en de rechtbank dat op de tapes geen auteursrecht berust. De Hoge Raad draaide dit oordeel echter in mei dit jaar terug.

Een nieuw oordeel van het gerechtshof is nu nodig om te bepalen of de 'achterbankgesprekken' het persoonlijke stempel van Endstra dragen. "De uitingen van iemand zijn daarmee beschermd. Als iemand anders die te gelde maakt is dat een inbreuk op je auteursrecht", laat De Rooij in het interview met journalist Twan Huys weten.

De claim van Van der Sloot

De Vries heeft inmiddels in de televisiegids laten weten dat hij de claim 'met belangstelling' tegemoet ziet. Volgens hem kan de advocaat van Van der Sloot 'zich beter bekreunen over de inbreuken die Joran heeft gemaakt op het jonge leven van Natalee Holloway'. "Een rechtszaak is een mooi moment om nog eens uitleg over bepaalde gedragingen van Joran te vragen", aldus De Vries. 

De zaak Holloway

De Amerikaanse studente Natalee Holloway verdween drie jaar geleden op Aruba. In een uitzending van Peter R. de Vries, die door zeven miljoen mensen werd bekeken, zei Van der Sloot tegen een infiltrant dat hij meer wist van de verdwijning. Tijdens een vrijpartij zou het meisje namelijk onwel zijn geworden, waarna Van der Sloot een vriend belde die haar in zee heeft gedumpt.

Inmiddels is Van der Sloot op vrije voeten. Na de uitzending van De Vries oordeelde het OM dat het onmogelijk was Van der Sloot opnieuw aan te houden op basis van de bekentenis die met de verborgen camera was geregistreerd.

Met dank aan Aka-Zigor voor de submit.