Hulpdiensten vaak vast in file

Om hulpdiensten door de files te loodsen, start Rijkswaterstaat een campagne waarin opgeroepen wordt plaats te maken voor de hulpdiensten. De boodschap zal via televisiespotjes, advertenties en in folders verspreid worden. Daarnaast moeten borden langs wegen zonder vluchtstrook automobilisten erop attenderen dat ze ruimte moeten maken voor hulpverleners bij file.

Wegen zonder vluchtstrook zijn onder meer wegen waar de spitsstrook in werking is, of tweebaanswegen, zoals veel provinciale wegen. Automobilisten zouden ver naar links en ver naar rechts kunnen gaan rijden op de eigen rijbaan, zodat tussen twee rijstroken een tijdelijke vluchtstrook ontstaat. Op de tweebaanswegen zou het verkeer dan aan beide kanten zo veel mogelijk rechts moeten gaan rijden.

Medewerkers van Rijkswaterstaat klaagden enige tijd terug nog dat zij vast komen te zitten in de files, omdat automobilisten niet aan de kant gaan voor ze. Dit terwijl de medewerkers van Rijkswaterstaat dan juist op weg zijn om de file te helpen oplossen. Dezelfde klacht klinkt ook bij personeel van de ambulances en politie. 

Geef hulpdiensten de ruimte 

De campagne 'Geef hulpdiensten de ruimte' moet de automobilisten ook vooral praktische handreikingen geven om, ondanks eventuele opstoppingen, toch ruimte te maken voor de hulpdiensten. "Het is de laatste maanden onderwerp van gesprek bij onze medewerkers. Het is zelfs al voor gekomen dat er geen sprake meer was van onnodige vertraging, maar dat een medewerker gewoon niet meer uit de file kon ontsnappen", aldus hoofd crisismanagement Eeltje Hoekstra van de Verkeerscentrale Nederland.

Zwaailichten 

Voor de campagne ter sprake kwam is ook al geopperd om Rijkswaterstaat een andere kleur zwaailicht dan het oranje zwaailicht dat zij nu hebben te geven. Groen leek toen een goed alternatief. "Maar dat stuit toch op te veel juridische en praktische bezwaren", aldus Hoekstra. 

Een deel van de automobilisten laat weten geen ruimte te maken voor voertuigen met een oranje zwaailicht, omdat zij misbruik maken van hun medewerking. Lezers van De Telegraaf klaagden op de website van die krant al eerder na een noodkreet van Rijkswaterstaat dat "bij file ineens iedereen met een zwaailamp een spoedklus schijnt te krijgen."

Destijds riep Rijkswaterstaat op om de voertuigen van Rijkswaterstaat toch altijd te helpen doorgang te bieden door de file. Iedere minuut dat medewerkers van Rijkswaterstaat namelijk in de file staat, kunnen zij niet helpen bij het oplossen van de opstopping. Hierdoor komt er voor iedereen veel extra wachttijd bij.