Obama en McCain strijden in laatste ronde

De Amerikaanse presidentskandidaten Barack Obama en John McCain vechten in de laatste ronde van hun campagnevoering om stemmen in de voor hen cruciale staten. De Democraat Obama bezocht vandaag Ohio, terwijl zijn Republikeinse rivaal door Pennsylvania trok.

"Mac is Back", zei John McCain vandaag tegen enkele honderden belangstellenden tijdens een bijeenkomst op een school. "We gaan winnen in Pennsylvania, we winnen deze verkiezingen. Ik zie het, ik voel het, ik weet het", aldus de 72-jarige senator van Arizona. Pennsylvania heeft 21 kiesmannen en stemde voor de Democraten in 2004. Ohio, met twintig kiesmannen, stemde toen Republikeins.

De president van de Verenigde Staten wordt formeel gekozen door de 538 leden van het kiescollege. Zij zijn verdeeld over de vijftig staten. De kandidaat die een meerderheid van 270 kiesmannen achter zich krijgt, wint de verkiezingen.

Obama leidt in de peilingen. In een laatste poging de Amerikanen te overtuigen, uitte McCain dit weekend weer harde kritiek op de belastingplannen van zijn rivaal, die veel Amerikanen zouden duperen. De Democratische campagne blijft erop hameren dat McCain een verlengstuk van de impopulaire president George Bush is.

Obama bezoekt morgen nog de 'swing states' Florida, North Carolina en Virginia. Daarna gaat hij terug naar zijn thuisbasis Chicago om te zien of zijn miljardencampagne voor verandering zijn vruchten heeft afgeworpen. McCain sluit zijn campagne morgen onder meer af in Florida.


Obama en McCain nog even vriendjes voor de camera's  (foto: ANP)