F1: Knotsgek einde seizoen in Brazilië

Het weer in Sao Paulo leek regenachtig te zijn. Er was slecht weer voorspeld, en ook vanmiddag nog leken regenbuien de dienst uit te maken. Zelfs onweersbuien hingen dreigend rond het circuit. En de hemelsluizen waren opengebroken boven Autódromo José Carlos Pace.

De coureurs stonden klaar op de grid voor hun laatste 71 rondjes van het seizoen, maar de start werd uitgesteld. Het zouden maar korte, maar hevige buien zijn. De safety car stond klaar om de wagens een rollende start te geven. Het regende warm water, de temperatuur daar was 29 °C. De bui was alweer voorbij en de komende 30 minuten was het droog, zo was de verwachting.

Het was geen rollende start, de safety car reed een rondje om te kijken hoe de omstandigheden waren. De formation lap was aan de gang, de wagens reden in een spray weg. Robert Kubica startte vanuit de pit. De eersten kwamen goed de eerste bocht door, maar achteraan het veld kwamen twee rijders met elkaar in aanraken. Nico Rosberg kwam tegen David Coulthard aan en Nelson Piquet jr. was het slachtoffer van de clash. De safety car kwam weer de baan op, waardoor het veld weer bij elkaar zat.

De Schot en de Braziliaan moesten de strijd staken. Een jammerlijk einde aan de carrière van Coulthard, die met een speciale livery reed. Ook een slechte start maakte Heikki Kovalainen, hij viel van een vijfde startplaats een paar plaatsen terug naar de zevende plaats. De herstart liet nog altijd veel nattigheid op de baan zien rond start-finish. Massa reed flink door vooraan, en de rest van het veld hing achter de Toyota van Jarno Trulli.

Kubica hing doordat hij uit de pit startte, achter Nakajima, die niet al te veel last gehad leek te hebben van de tik van Coulthard toen die in de rondte werd getikt. Giancarlo Fisichella en Nico Rosberg lieten in hun pitstop droogweerbanden monteren, en meer coureurs kwamen binnen voor een pitstop en met name nieuwe banden: het werd weer droog.

Nakajima had het rijden op de droogweerbanden nog niet in de vingers en hij spinde, net als Trulli. Beiden wisten de auto nog wel op de baan te houden. En de vroege beslissing van Fisichella en andere rijders om naar de 'slicks' te gaan, heeft hen een groot voordeel opgeleverd. Virtueel hebben Massa en Hamilton evenveel punten, 97, maar omdat Massa meer eerste plaatsen heeft behaald, is de Braziliaan nu virtueel wereldkammpioen.

In een ultieme poging haalde Hamilton Fisichella in, waardoor de Brit nu weer voorlag in het kampioenschap. Diverse gevechten waren er her en der op de baan gaande, waarbij Trulli aanviel bij Sébastien Bourdais, en de Toro Rosso van Bourdais werd aangetikt en belandde op het natte, gladde gras. En de baan werd droger en droger, de tijden werden ook weer sneller, van de 1:20'ers naar de 1:14'ers.

Alle rijders wisten hun wagen wel op de baan te houden, alleen de onfortuinlijke Coulthard en Piquet waren de uitvallers tot nu toe. Kovalainen haalde clean Fisichella in voor plek zeven, wat gunstig zou zijn voor het constructeurskampioenschap voor McLaren, die 11 punten achterliggen op Ferrari. De volgende ronde pitstops werd geopend door Sebastian Vettel, die van de derde naar de zesde plaats terugviel.

De reeks pitstops in de top waren geweest, en Massa lag opnieuw voorop. De enige die nog zou moeten stoppen was Vettel die tweede lag. Met Hamilton opnieuw op de vijfde plaats, was het kampioenschap weer voor hem. De Toyota's lagen nu op de plekken acht (Timo Glock) en negen (Trulli) waarbij Glock twee plaatsen opgeschoven was sinds zijn start. Vettel reed sneller dan Massa, maar zoals gezegd moest de jonge Duitser nog een pitstop maken. De Toro Rosso was de Ferrari tot op 1,5 seconden genaderd.

In de 52e ronde maakte de Duitser dan toch zijn stop, en viel terug naar de vijfde plaats. Vettel maakte jacht op Hamilton, en het verschil was in één rondje 0,7 seconden teruggelopen tot 1 seconde, maar in de 57e ronde reed Vettel een duizendste langzamer. De regen lag echter weer om de hoek, binnen tien minuten zou het "kunnen regenen", zo werd op de boardradio van Kubica geroepen. Hamilton liet Vettel toch niet dichterbij komen.

En de bui die boven het kampioenschap hing, gaf weer wat regendruppels op het rechte stuk. Heidfeld kwam voor intermediates, en ook Barrichello, Rosberg, Bourdais, Kubica en Fisichella en Sutil kwamen binnen voor nieuwe banden. Even daarna waren het Alonso en Raikkonen die binnen kwamen, en ook Vettel en Hamilton kwamen de pit in. De Brit wist nog voor Vettel te blijven. En ook Massa kwam naar binnen van de eerste plek. De Braziliaan bleef wel aan de leiding, maar het hielp hem niet want Hamilton bleef vijfde.

Vettel haalde Hamilton in, waardoor de zesde plaats nu voor de Brit was en de titel dus naar Massa zou gaan. Hamilton reed voor wat hij waard was. En de regen was de scherprechter. De Braziliaan ging als eerste over de meet. Maar in de laatste ronde kwam Timo Glock (nog op zijn droogweerbanden) niet goed op tempo, waardoor Vettel en Lewis Hamilton hem voorbij gingen en het kampioenschap gaat dus toch met één punt voorsprong naar Hamilton. De gekte was compleet voor de Braziliaanse fans, maar ondanks de winst heeft hun idool toch verloren.

Voor meer sportnieuws kijk je op FOK!sport!