KRO: Dood nog steeds taboe

De dood is nog steeds taboe in Nederland. Twee van de drie Nederlanders bezoeken nooit het graf van dierbaren en praten nimmer met familieleden over hun eigen dood en het afscheid erna. Vier van de vijf zetten uitvaartwensen niet op papier.

Dat blijkt uit onderzoek van Kaski in opdracht van de KRO en de Koninklijke Vereniging voor Facultatieve Crematie. Het tv-programma Ode aan de Doden, gewijd aan Allerzielen, presenteert de resultaten vanavond (21.15 uur) op Nederland 2.

Bijna de helft van de Nederlanders wil dat kinderen de overledene niet zien. En ruim 70 procent wil liever niet thuis worden opgebaard.

Eindredacteur Leo Fijen van het KRO-programma is geschrokken van de onderzoeksresultaten. "We denken dat we tegenwoordig gemakkelijker omgaan met de dood, maar dat valt erg tegen. Van de kerkelijke Nederlanders bezoekt rond de helft nooit het graf van hun overleden dierbaren. Bij de onkerkelijke groep is dat zelfs 72 procent, dat is toch wel heel veel."

Ruim een derde van de Nederlanders (36 procent) gelooft in een leven na de dood. In 2006 geloofde nog 40 procent daarin en in 1996 was dat nog 45 procent.

Ruim een kwart van de nabestaanden ervaart de aanwezigheid van overleden dierbaren en bijna de helft (45 procent) praat hardop of in gedachten met hen. Dat geldt vooral voor vrouwen.

Nederlanders hebben tot slot een lichte voorkeur voor cremeren (43 procent) boven begraven (39 procent).


Dood nog steeds taboe  (foto: ANP)