'Maak ov-chipkaart r'dam gratis'

Om de afschaffing van de strippenkaart in de Rotterdamse metro zo soepel mogelijk te laten verlopen zou de aanschaf van de ov-chipkaart gratis moeten zijn. Dit stelt de politiek in Rotterdam naar aanleiding van het besluit van verkeersstaatssecretaris Tineke Huizinga. Die wil dat de strippenkaart per 29 januari 2009 definitief verdwijnt.

Nu betaalt een reiziger nog 7,50 euro voor een kaart zonder reistegoed. GroenLinks pleit er voor om de kaart gratis weg te geven. Hiermee kan de RET bereiken dat alle reizigers de kaart zullen gebruiken in de metro.

Standby

Zowel de PvdA als Leefbaar Rotterdam zien het plan van GroenLinks wel zitten, maar pas tegen 29 januari. Leo Bruijn, woordvoerder PvdA: "De RET zal alle tijd hard nodig hebben om het goed tussen de oren te krijgen."

De eerste tijd zal er bij elk poortje een RET-medewerker moeten staan om alle mogelijke vragen van reizigers te beantwoorden vind Leefbaar Rotterdam. Henk Sonneveld, raadslid van LR zegt: "Toch denk ik dat het goed komt." Ook GroenLinks woordvoerder Arno Bonte vindt dat al het personeel van de RET standby moet zijn. Ook pleit hij voor een noodscenario mocht het toch mis gaan bij de definitieve invoering van de oplaadbare pas.

Haken en ogen

Volgens reizigersvereniging Rover is Rotterdam nog lang niet klaar voor de definitieve overstap op de ov-chipkaart. Aldo Markus, woordvoerder van Rover: "Ik zie nog te veel haken en ogen." Dagelijks reizen er nu zo’n 300.000 mensen met de metro in Rotterdam. Volgens de RET zijn 600.000 regiobewoners in het bezit van een ov-chipkaart, maar gebruiken zij hem lang niet allemaal. Uit een steekproef van het Algemeen Dagblad bleek onlangs dat zelfs maar één op de vijf mensen gebruik maakt van hun kaart.

Zowel wethouder Jeannette Baljeu van vervoer als de RET wilden gisteren geen commentaar geven op het einde van de strippenkaart. Staatssecretaris Huizinga brengt het nieuws vandaag pas officieel naar buiten.

Met dank aan DJMO voor de herschreven submit.