100.000 laptopbatterijen teruggeroepen

Computerfabrikanten roepen 100.000 laptopbatterijen terug na veertig meldingen van oververhittingsproblemen. Dit maakte gisteren een Amerikaanse consumentencommissie, CPSC, bekend. Het betreft Sony batterijen die in Japan zijn geproduceerd en tussen 2004 en 2006 in Toshiba, Dell en Hewlett-Packardcomputers over de hele wereld zijn verkocht.

In sommige gevallen zijn zelfs rook en vlammen gerapporteerd, verklaart Sony. Het bedrijf geeft aan dat ze in de periode 2004-2005 veranderingen in hun productieproces hebben aangebracht die mogelijk tot een zekere kwaliteitsvermindering hebben geleid. Eveneens zou volgens Sony een materiaalfout aan de electrodes een oorzaak kunnen zijn. Over recentere batterijen van na 2006 zouden geen vergelijkbare incidenten meer zijn gemeld.

Het terugroepen van 100.000 batterijen is al minder indrukwekkend als men de actie vergelijkt met de tien miljoen stuks die Sony in 2006 en 2007 reeds terug moest roepen. Het ging indertijd om een ander batterijmodel, maar vrijwel elke grote computerfabrikant kreeg er toen mee te maken; zelfs Apple.

De Amerikaanse veiligheidscommissie die het probleem in kaart heeft gebracht, adviseert de consument om de getroffen batterijen direct te verwijderen en de computerfabrikant te contacteren voor vervanging. De kenmerken van de batterijen en laptops, evenals de contactgegevens van Dell, Toshiba en Hewlett-Packard staan op een centrale webpagina van de CPSC.