Benzinedieven hangen te kijk in Capelle a/d IJssel

Op sommige van de foto’s die bij het Shell-tankstation aan de Burgemeester van Dijklaan in Capelle aan den IJssel hangen, staan de gezichten van de bestuurders die zonder te betalen zijn weggereden. Op alle foto’s zijn de kentekens van hun auto’s duidelijk zichtbaar. Pomphouder Bert Schipper besloot tot het ophangen van de foto’s omdat hij veel last had van doorrijders. De opmerkelijke maatregel lijkt zijn vruchten af te werpen: "Ik had veel last van doorrijders, vier tot vijf per week. Sinds we met het ophangen zijn begonnen, is het aantal nul."

De foto’s die Schipper opgehangen heeft zijn afkomstig van de beelden van de bewakingscamera’s die alle kanten van het tankstation registreren op de doorgaande weg richting de A20. De foto’s, voorzien van de tekst: "Herkent u een van deze personen of bent u een van deze personen die vermoedelijk vergeten zijn brandstof te betalen, meldt u zich dan bij de balie om alsnog een regeling te treffen" hangen pontificaal op de schuifdeuren van het pompstation.

De beelden die van benzinedieven gemaakt worden gaan zonder uitzondering naar de politie: "Die doet er daadwerkelijk wat mee", aldus Schipper. Hij vervolgt: "Sommige agenten komen speciaal even langs om te kijken of er nieuwe tussen hangen." Ondanks dat de gefilmde kentekens in alle gevallen zijn gestolen heeft de plaatselijke politie weinig moeite om de benzinedieven te herkennen. "Meestal zijn ze bekend bij de politie."

Docent privacyrecht Sjaak Nouwt zegt over dergelijke vindingrijke ideeën: "Het is in strijd met de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Materiaal dat afkomstig is van een geautomatiseerd systeem mag niet op openbare plekken worden opgehangen. Foto’s die afkomstig zijn van een beveiligingscamera horen daar ook bij." Ondanks dat het dus verboden is, laat de Capelse pomphouder de foto’s voorlopig gewoon hangen want: "Het oplossingspercentage is nu vijftig procent. Kat in het bakkie."

Kijk hier naar een filmpje waarin de fotoshoot te zien is en waarin de pomphouder vertelt waarom hij dit doet.

Met dank aan DJMO voor de herschreven submit.