'Beste studenten krijgen collegegeld terug'

Studenten die dit jaar aan hun eerste jaar van een Bachelor- of Masteropleiding zijn begonnen aan de Universiteit Maastricht (UM), kunnen het collegegeld terugkrijgen. In de praktijk krijgt slechts een select gezelschap het geld terug, want de voorwaarde is behoren tot de drie procent beste studenten van het jaar. De beloning is een prestatiebeurs, gelijk aan het collegegeld.

Het doel van de universiteit is bollebozen aantrekken, stimuleren, koesteren en belonen. De 'zesjes-mentaliteit' is ons land is de universiteit een doorn in het oog en het past niet bij een land dat internationaal erkend wil worden als kenniseconomie. Volgens de UM zorgen de aangetrokken studenten voor een vliegwieleffect en dat is belangrijk voor de wisselwerking tussen studenten, hetgeen weer van belang is voor het persoonsgerichte onderwijssysteem.

De komende jaren wordt de regeling in alle jaren van elke opleiding ingevoerd. Dit jaar kost het de universiteit naar schatting € 250.000, maar dat bedrag zal flink oplopen wanneer alle jaren kunnen profiteren van de regeling. Wie het voor elkaar krijgt om elk jaar tot de top 3 van zijn of haar jaar te horen, heeft na de studie dus geen cent uitgegeven. De eerste 140 studenten, afkomstig uit 14 landen, krijgen binnenkort het zogenaamde 'Top 3 procent certificaat' uitgereikt.