Ruzie over kankerbedeltjes

Twee handelaren in bedeltjes die symbool staan voor de strijd tegen borstkanker hebben ruzie gekregen. Pamela de Jonge (37) verkoopt al bijna twee jaar de pink ribbon (roze lint) en plots is er nog een handelaar, Rineke Plettenburg (33), die de bedeltjes tegen een aanzienlijk lagere prijs aanbiedt.

De Jonge van het Almelose bedrijfje 'Goede Doel Bedels' verkoop de bedels al bijna twee jaar via juweliers. In een overeenkomst die zij met KWF Kankerbestrijding sloot, staat dat zij tien euro per bedel, een kwart van de verkoopprijs, afstaat aan het goede doel. Via deze weg zou zij al 20.000 euro voor KWF Kankerbestrijding hebben opgehaald.

Onlangs ontdekte De Jonge dat de concurrent, Plettenburg van 'It's Beautiful' uit Vroomshoop, vrijwel identieke bedeltjes verkoopt. Het grote verschil is alleen dat de roze lintjes van laatstgenoemde via internet en op braderiën worden aangeboden tegen een aanzienlijk lagere prijs: 24,95 euro. Dit is bijna de helft van het bedrag dat de juweliers van De Jonge rekenen.

De Jonge is boos, omdat zij meent dat het goedkopere bedeltje is nagemaakt, waardoor valse concurrentie ontstaat en het goede doel schade wordt berokkend. Zij wil nu naar de rechter stappen om Plettenburg met haar handel te laten stoppen. "Het is bovendien volstrekt niet transparant of Plettenburg wel geld afdraagt aan de Stichting Pink Ribbon, zoals zij beweert", zegt De Jonge.

Plettenburg, die acht euro voor de bedeltjes betaalt en 2,50 euro zegt af te dragen aan het goede doel per bedeltje, zegt zich van geen kwaad bewust te zijn. "Laat mensen zelf kiezen of en hoeveel ze willen betalen aan een goed doel. Volgens mij verdient mevrouw De Jonge er ook nog meer aan dan wij, aangezien zij de bedeltjes rechtstreeks inkoopt bij de fabriek in Thailand," aldus Plettenburg in een reactie. 

De Stichting Pink Ribbon en KWF waren gisteren niet bereikbaar voor commentaar.