De Kinderbescherming blijft falen

Drie jaar na de dood van de peuter Savanna faalt de Raad voor de Kinderbescherming nog steeds bij de bescherming van kinderen uit probleemgezinnen. Dat blijkt uit een rapport van de Inspectie voor de Jeugdzorg, dat vandaag verschijnt.

De raad houdt onvoldoende toezicht op de veiligheid van kinderen die weer naar huis mogen, nadat ze een tijdje niet thuis hebben gewoond omdat het er te gevaarlijk was. De gezinsvoogd beslist hierover; het is de wettelijke taak van de Raad voor de Kinderbescherming dit onafhankelijk te toetsen.

Savanna 

In 2005 kreeg de Raad voor de Kinderbescherming ook forse kritiek toen bleek dat het 3-jarige meisje Savanna uit Alphen aan den Rijn eerder door jeugdzorg uit huis was gehaald, omdat de gezinsvoogd vond dat ze daar gevaar liep. Savanna mocht na een half jaar terug naar haar moeder, nadat de gezinsvoogd had geconcludeerd dat de situatie in het gezin was verbeterd.

De Raad voor de Kinderbescherming heeft toen niet gecontroleerd of het daar veilig was. Het meisje overleed na mishandelingen door haar moeder en stiefvader. Na deze affaire eiste de Tweede Kamer maatregelen.

Onduidelijke toetsingscriteria 

Uit het rapport van de Inspectie voor de Jeugdzorg blijkt dat de Raad voor de Kinderbescherming drie jaar later zijn toetsende taak nog niet naar behoren uitvoert. Het is niet duidelijk aan welke criteria de raad de veiligheid in het gezin toetst. De raad krijgt beslissingen om een kind terug naar huis te laten gaan, vaak niet of te laat voorgelegd. Dit is, volgens het rapport, ook de schuld van de Bureaus Jeugdzorg: zij leggen de zaken te laat voor. Bovendien verschaffen zij te weinig informatie voor een inhoudelijke beoordeling.

Hoofdinspecteur Joke de Vries: "We hebben het over zeer ingrijpende beslissingen voor kinderen en ouders. Niet voor niets wordt een uithuisplaatsing beoordeeld door de kinderrechter. Als het kind terug mag, dan moet de Raad voor de Kinderbescherming als onafhankelijke, deskundige instantie die toets doen."

Naar aanleiding van een concept van het rapport beloven de Raad voor de Kinderbescherming en de Bureaus Jeugdzorg hun taak op korte termijn beter uit te voeren. De inspectie gaat hierop toezien.

Vandaag verschijnt nog een ander kritisch rapport van de Inspectie voor de Jeugdzorg. Daarin staat dat de Bureaus Jeugdzorg niet structureel de veiligheid controleren van de kinderen die de gezinsvoogden onder hun hoede hebben. Brancheorganisatie de MOgroep heeft in een reactie gezegd dit binnenkort op orde te hebben. 

Klik hier voor het rapport van de Inspectie voor de Jeugdzorg


De Kinderbescherming blijft falen  (foto: DAG)