Celstraffen in bizarre mishandelingszaak Tsjechië

De rechtbank in Praag heeft vandaag zes mensen veroordeeld voor kindermishandeling. Twee jongetjes werden een jaar lang door hun moeder in een kooi opgesloten en grof mishandeld.

De rechter achtte bewezen dat twee broertjes, van 9 en 11 jaar, tussen de zomer van 2006 en mei 2007, door hun moeder werden gestraft door opsluiting in een kooi. Ook werden de jongens geslagen, gestoken, onder water gehouden en werden er sigarettenpeuken op hun lichaam uitgedrukt 'om hun wil te breken en hun ziel te vernietigen'.

De tante van de kinderen was volgens de rechter de aanstichter van de mishandeling. Zij werd veroordeeld tot tien jaar cel. De moeder zelf kreeg negen jaar.

Vier anderen waren volgens de rechter actief medeplichtig aan het misbruik of hadden geholpen het verborgen te houden. Een van hen, Barbora Skrlova, haalde de internationale pers toen ze begin dit jaar werd gearresteerd. De 34-jarige Skrlova, die was ondergedoken om niet te hoeven getuigen in de zaak, bleek in Noorwegen te wonen, vermomd als 13-jarig jongetje. Ze woonde in een kindertehuis en wist onder de naam Adam leraren, jeugdhulpverleners en de politie om de tuin te leiden. Zij had haar boezem afgebonden en haar haar afgeschoren.

Skrlova werd veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf, haar vader tot zeven. Twee andere beklaagden in de zaak kregen eveneens vijf en zeven jaar cel.