EU doet donatie aan Cuba

Cuba en de Europese Unie zijn donderdag overeengekomen dat de EU twee miljoen euro doneert, bedoeld voor de slachtoffers van de orkanen Ike en Gustav. Daarmee lijken de betrekkingen tussen de EU en Cuba weer te normaliseren.

Volgend jaar doneert de EU nog eens een bedrag van maximaal dertig miljoen euro. De hulpovereenkomst werd donderdag gesloten door minister van buitenlandse zaken Felipe Perez Roque en Eurocommissaris Louis Michel.

De EU en Cuba hadden vijf jaar lang nauwelijks contact. In 2003 werden 75 Cubaanse dissidenten opgepakt en tot lange gevangenisstraffen veroordeeld. Daarop stelde de EU een aantal diplomatieke sancties in, die inmiddels alle zijn opgeheven. Van de gevangenen zijn er inmiddels twintig om gezondheidsredenen vrijgelaten.

In november gaat er een EU-delegatie naar Cuba om te beoordelen hoeveel hulp er voor volgend jaar nodig is. Het orkaangeweld van eind augustus en begin september richtte op Cuba geweldige vernielingen aan. Geschat wordt dat de totale schade zo'n vier miljard euro bedraagt.