Laks niet eens met strengere norm eindexamens

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (Laks) is het oneens met de nieuwe norm voor het eindexamen in het middelbaar onderwijs. Staatssecretaris van Onderwijs Maria van Bijsterveldt (CDA) maakte gisteravond bekend dat het eindexamen in de toekomst strenger wordt beoordeeld.

Volgens de scholierenorganisatie is het goed dat de bewindsvrouw de kwaliteit van het onderwijs wil verbeteren, maar zou Van Bijsterveldt beter geld kunnen uittrekken om het niveau van het onderwijs te verbeteren.

"De staatssecretaris wil als het ware al het dak op het huis zetten terwijl de solide fundering nog ontbreekt", zegt Laks-voorzitter Jelle Swaan "De juiste en eerlijkste wijze zou zijn te beginnen met het structureel geld investeren in de kwaliteit van de basisvakken Nederlands, Engels en wiskunde. Pas als Van Bijsterveldt de faciliteiten biedt waardoor leerlingen een hoger niveau bereiken, dan zou het een logische stap zijn de norm hierop aan te passen", aldus Swaan.

De staatssecretaris wil met de strengere eisen de aansluiting op het vervolgonderwijs verbeteren en de verschillen in resultaten tussen de schoolexamens en het centraal examen aanpakken. Vanaf het schooljaar 2011/2012 moet voor het centraal examen een voldoende worden gehaald. Scholieren kunnen een onvoldoende tijdens het centraal examen nu nog compenseren met een goed cijfer voor het schoolexamen.