Voetbal: Uitslagen UEFA Cup

Vanavond begon de poulefase in de UEFA Cup. Vijf Nederlandse ploegen kwamen in actie. SC Heerenveen en FC Twente speelden thuis tegen respectievelijk AC Milan en Racing Club de Santander. Ajax ging in Engeland op bezoek bij Aston Villa, NEC nam het op tegen Dinamo Zagreb en Feyenoord speelde de beladen wedstrijd tegen AS Nancy. Hieronder vind je een kort verslag van de wedstrijden met Nederlandse ploegen, en alle uitslagen van vanavond

FC Twente - Racing Club de Santander

De Tukkers begonnen sterk en zorgden ervoor dat Santander, de huidige nummer veertien in Spanje, al direct veel loopwerk moest verzetten. De thuisploeg deelde al wat speldenprikjes uit voordat Denneboom de score in de zesde minuut na een voorzet van Perez opende.

De thuisploeg bleef ook na het doelpunt de betere ploeg en kreeg mogelijkheden om afstand te nemen, maar verzuimde dit. Perez schoot weliswaar raak, maar Eljero Elia had de bal al achter de doellijn laten rollen. Santander kwam langzaam maar zeker beter in de wedstrijd en kreeg via Mohammed Tchité de beste mogelijkheid op de gelijkmaker.

Perez had net na rust een kans, maar zijn schot werd gekeerd. De genadeklap bleef opnieuw uit en Santander kreeg vertrouwen dat er wat te halen viel. Veel kansen creëerden de bezoekers echter niet. De defensie van de thuisploeg stond goed en liet zich niet verrassen. Gonzalo Colsa kreeg een kleine mogelijkheid, maar Sander Boschker had weinig moeite om de inzet te keren. FC Twente hield stand en won dus met 1-0.

SC Heerenveen - AC Milan

SC Heerenveen begon goed aan het duel en bleef de eerste tien minuten jagen. Toch was de eerste kans voor AC Milan. Kort na het beginsignaal kregen de Italianen een vrije trap. Shevchenko leverde een pegel op doel af, waardoor Vandenbussche gelijk in actie mocht komen. Aan de andere kant was Pranjic dichtbij het doel, maar schoof de bal naast. In de 19e minuut kwamen de bezoekers op voorsprong na een treffer van Inzaghi, die even daarvoor tegen het hoofd van Jong-a-Ping sloeg.

Zes minuten later vond Gattuso, die normaal gesproken niet veel scoort, het net. De Italiaan kon de bal ongehinderd binnen tikken, nadat deze door Kaká werd voorgezet, en zette AC Milan hiermee op een comfortabele 2-0-voorsprong. SC Heerenveen had er in de eerste helft vooral moeite mee om Sibon te bereiken. De keren dat het lukte, werd hij door de verdediging van de Italianen gestopt. Toch wist Elyounoussi en Sibon de defensie een keer te passeren, maar zij misten de precisie om af te ronden. Aan de andere kant moest Vandenbussche nog een aantal keer in actie komen, maar gescoord werd er niet meer.

In de eerste tien minuten van de tweede helft leek SC Heerenveen wat meer van zich af te bijten. Toch was het eerste wapenfeit afkomstig van Shevchenko, die in het zijnet schoot. Aan de andere kant kreeg Sibon twee goede mogelijkheden, maar wist niet te scoren. Intussen lieten de supporters van de Friezen zich nog altijd horen. Na een dubbele wissel van trainer Sollied liet invaller Paulo Henrique zien erg gretig te zijn. De speler schoot de bal echter over het doel van Dida. In de tegenstoot werkte Antonini de bal maar net naast het doel van de Friese formatie.

Na iets meer dan een uur spelen deelde Inzaghi de genadeklap uit. De aanvaller had alle ruimte om zijn tweede van de avond achter Vandenbussche te werken. Tien minuten voor tijd kreeg Kalou een grote kans om SC Heerenveen een doelpunt te bezorgen, maar Dida wist het schot te kraken. In de slotfase ging Pato alleen op de doelman van de Friezen af, die een treffer wist te voorkomen. Niet veel later kreeg de Friese ploeg alsnog de kans om te scoren, toen de scheidsrechter de thuisploeg een strafschop toekende. Pranjic nam het buitenkansje met twee handen aan, waardoor de eer was gered. In het resterende deel werd het net niet meer gevonden.

Dinamo Zagreb - NEC

Dinamo Zagreb kwam na vier minuten spelen al op voosprong. Mandzukic wist de bal in de touwen te knallen, nadat Babos een cornoer van Morales niet goed wist te verwerken. In het vervolg van de eerste helft hield de thuisploeg het niveau hoog, maar meer dan een afgekeurde goal van Lovren gebeurde er niet. Toch wist NEC voor de thee nog terug te komen. Carlos werkte een dieptepass van Wisgerhof namelijk in eigen doel.

In de tweede helft wist NEC een nieuwe bliksemstart van de thuisploeg te voorkomen. Op defensief vlak stond alles als een huis en de Nijmegenaren wisten zo nu en dan voor gevaar te zorgen doormiddel van counters. Toch werd Dinamo Zagreb steeds sterker, maar een aantal reddingen van Babos hielden de mannen van trainer Been in de wedstrijd.

Uiteindelijk kwam NEC op voorsprong, nadat Janssen wist te scoren. Dinamo Zagreb toonde echter veerkracht en boog de achterstand in de slotfase, binnen het tijdsbestek van drie minuten, om in een voorsprong door doelpunten van Balaban en Vrdoljak.

AS Nancy - Feyenoord

In de eerste helft ging het nog niet zo slecht voor Feyenoord. Nancy werd alleen dreigend bij hoekschoppen en vrije trappen, maar de Fransen wisten geen grote kansen te creëren. Ook Feyenoord werd enkele keren gevaarlijk. Schoten van Van Bronckhorst, El Ahmadi en Biseswar waren echter een makkelijke prooi voor keeper Bracigliano. De beste kans was vlak voor rust voor Michael Mols, maar hij gleed op het laatste moment weg.

Na rust sloeg Nancy bijna meteen toe. Al Ahmadi verloor de bal op het middenveld waardoor Zerka alleen op Timmer kon aflopen. Hij omspeelde de keeper en scoorde zo de 1-0. Nog geen vijf minuten later was alle hoop voor Feyenoord vervlogen toen Feret na matig ingrijpen van De Cler de 2-0 kon binnenschieten. Feyenoord ging daarna nog wel op zoek naar een aansluitingstreffer, onder meer door het inbrengen van Bruins en Makaay, maar op één kans voor Fer na had dit geen resultaat. In de slotfase gaf Hélder de Rotterdammers de genadeklap door de 3-0 te scoren.

Aston Villa - Ajax

Ajax kwam al snel op achterstand doordat in de achtste minuut doelman Vermeer misgreep waardoor Laursen de 1-0 kon binnenkoppen. Ajax dreigde overlopen te worden, maar kwam onverwachts toch op 1-1 toen Vermaelen boven iedereen uittorende en raak kopte uit een corner.

Na deze goal was het duel beter in evenwicht. Huntelaar, die de laatste tijd erg weinig scoort, miste een goede kans. Aan de andere kant van het veld maaide Young over de bal heen in kansrijke positie. Er leek voor Ajax niets aan de hand totdat Aston Villa via Barry vlak voor rust de 2-1 maakte.

Aston Villa begon de tweede helft wederom sterker dan Ajax. De Amsterdammers speelden slordig en leed veel balverlies waardoor de 3-1 eerder in de lucht hing dan de 2-2. Vooral dankzij het matige spel van de aanvallers van Aston Villa bleef Ajax in de wedstrijd.

Pas in het laatste kwartier kon Ajax weer wat terug doen. Een vrije trap van Huntelaar ging net over en een schot van Emanuelson werd met moeite gestopt. De gelijkmaker bleef echter uit.

Alle uitslagen

Groep A

FC Schalke 04 (GER) - Paris Saint-Germain FC (FRA) 3-1
12' Mabiala 1-0
39' Kuranyi 2-0
69' Altintop 3-0
90+2' Chantome 3-1

FC Twente (NED) - Real Racing Club de Santander (ESP) 1-0
6' Denneboom 1-0

Programma 6 november:
Manchester City FC (ENG) - FC Twente (NED)
Real Racing Club de Santander (ESP) - FC Schalke 04 (GER)

Groep B

Galatasaray SK (TUR) - Olympiacos CFP (GRE) 1-0
25' Kewell 1-0

Hertha BSC Berlin (GER) - SL Benfica (POR) 1-1
51' Di María 0-1
73' Pantelic 1-1

Stand in groep B:

1Galatasaray SK110031-0
2SL Benfica111011-1
3Hertha BSC Berlin011011-1
4FC Metalist Kharkiv000000-0
5Olympiacos CFP100100-1

FC Metalist Kharkiv (UKR) - Hertha BSC Berlin (GER)
SL Benfica (POR) - Galatasaray SK (TUR)

Groep C

Sevilla FC (ESP) - VfB Stuttgart (GER) 2-0
15' Romaric 1-0
16' Renato 2-0

FK Partizan (SRB) - UC Sampdoria (ITA) 1-2
20' Bonazzoli 0-1
34' Diarra 1-1
55' Dessena 1-2

VfB Stuttgart (GER) - FK Partizan (SRB)
Royal Standard de Liège (BEL) - Sevilla FC (ESP)

Groep D

Udinese Calcio (ITA) - Tottenham Hotspur FC (ENG) 2-0
24' Di Natale (pen) 1-0
86' Pepe 2-0

NK Dinamo Zagreb (CRO) - NEC Nijmegen (NED) 3-2
4' Mandzukic 1-0
23' Carlos (e.d.) 1-1
79' Janssen 1-2
81' Balaban 2-2
84' Vrdoljak 3-2

Stand in groep D:

1Udinese Calcio110032-0
2NK Dinamo Zagreb110033-2
3FC Spartak Moskva000000-0
4NEC Nijmegen100102-3
5Tottenham Hotspur FC100100-2

FC Spartak Moskva (RUS) - Udinese Calcio (ITA)
Tottenham Hotspur FC (ENG) - Dinamo Zagreb (CRO)

Groep E

SC Heerenveen (NED) - AC Milan (ITA) 1-3
19' Jong-a-Pin (e.d.) 0-1
23' Gatusso 0-2
69' Inzaghi 0-3
85' Pranjic (Panenka-pen) 1-3

Sporting Clube de Braga (POR) - Portsmouth FC (ENG) 3-0
8' Aguiar 1-0
47' Renteria 2-0
88' Alan 3-0

Stand in groep E:

1Sporting Clube de Braga110033-0
2AC Milan110033-1
3VfL Wolfsburg000000-0
4SC Heerenveen100101-3
5Portsmouth FC100100-3

VfL Wolfsburg (GER) - SC Heerenveen (NED)
AC Milan (ITA) - Sporting Clube de Braga (POR)

Groep F

MŠK ´ilina (SVK) - Hamburger SV (GER) 1-2
16' Petric 0-1
45+1' Olic 0-2
68' Rilke 1-2

Aston Villa FC (ENG) - AFC Ajax (NED) 2-1
8' Laursen 1-0
22' Vermaelen 1-1
45' Barry 2-1

AFC Ajax (NED) - MŠK ´ilina (SVK)
SK Slavia Praha (CZE) - Aston Villa FC (ENG)

Groep G

FC København (DEN) - AS Saint-Étienne (FRA) 1-3
2' Gomis 0-1
37' Perrin 0-2
59' Santín (pen) 1-2