Klokkenluider Spijkers wint integriteitsprijs

Klokkenluider Fred Spijkers heeft de eerste Philip Brouwer Integriteitsprijs gewonnen. Deze tweejaarlijkse prijs wordt uitgereikt door het tijdschrift Binnenlands Bestuur en het Dagblad van het Noorden. Dit jaar was het thema 'de burger versus de overheid'. Volgens de organisatie dankt Spijkers de prijs aan zijn 'niet aflatende inzet' om te voorkomen dat Defensie een dodelijk incident met een mijn in de doofpot kon houden.

In 1984 moest Spijkers, die toen als maatschappelijk werker in dienst was bij Defensie, de weduwe van een mijnruimer vertellen dat haar man door zijn eigen onvoorzichtigheid was omgekomen bij een ongeluk met een mijn. Hij weigerde dat omdat hij wist dat dit niet waar was. Bij Defensie was namelijk al jaren bekend dat de landmijn, die in 1983 ook al aan zeven militairen het leven had gekost, een ontwerpfout bevatte.

Spijkers kwam in een slepend conflict met Defensie, dat tot de dag van vandaag niet is opgelost. Begin september wees Spijkers een voorstel van Defensie af. Dat voorstel wekte volgens hem de schijn dat hem een gunst werd gedaan.

In maart van dit jaar bleek uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam dat ministers en staatssecretarissen het leven van de klokkenluider sinds het ongeluk onmogelijk hebben gemaakt. Ze zouden hem jarenlang hebben gedwarsboomd omdat hij het onrecht aan de kaak had gesteld.

Donderdagmiddag maakte juryvoorzitter Hans van den Hevel, emeritus hoogleraar integriteit, bekend dat Spijkers de prijs wint. Behalve een oorkonde krijgt Spijkers een kunstwerk van kunstenaar Hans Mes. Andere genomineerden waren Jan Frijters voor zijn publicaties over de betrouwbaarheid van geurproeven bij strafzaken, en Pieter den Hollander, in verband met zijn onderzoek naar door nazi's gestolen kunstwerken.