Duizenden kunstwerken overheid zoek

De Nederlandse overheid weet van 3.375 kunstwerken niet waar deze zijn. Veel werken zijn aan overheidsinstellingen uitgeleend en de verwachting is dat deze nooit meer boven water komen. Het betreft werken van zowel moderne als klassieke kunstenaars.

Het Instituut Collectie Nederland (ICN), dat het beheer voert over de Rijkskunstwerken, heeft onlangs een inventarisatie gemaakt van alle uitgeleende kunst. Het aantal vermiste stukken is in drie jaar tijd gegroeid van ruim 2.000 naar meer dan 3.300. Voorheen werd alleen bijgehouden wat er aan kunst aanwezig was (en verdween) op ministeries. "Sinds een jaar voegen we alle vermissingen toe, ook de werken die bij andere overheden, zoals provincies, gemeenten en ziekenhuizen zijn zoekgeraakt", aldus een woordvoerder van ICN.

Sommige verdwenen kunstwerken zijn bijvoorbeeld aan ambtenaren meegegeven als afscheidscadeau. Andere zijn gestolen of door administatieve fouten kwijtgeraakt, zoals een schilderij van Karel Appel dat jaren is zoek geweest. Evert Rodrigo, hoofd Collecties van ICN: "Een deel zal moeten worden afgeschreven, maar ik ben ervan overtuigd dat de rest nog wel eens opduikt".