Eerste hulp merkt kindermishandeling te weinig op

Ziekenhuizen zien kindermishandeling te vaak over het hoofd als een kind op de eerste hulp komt. Dat stelt de Inspectie voor de Gezondheidszorg in een rapport. Hoofdinspecteur Jan van Wijngaarden wil snel actie van de ziekenhuizen, zei hij donderdag in het Radio 1-Journaal.

Personeel heeft volgens de inspectie te laat in de gaten of kinderen slachtoffer zijn van mishandeling. "Er is wel een protocol voor om dat te herkennen", stelde Van Wijngaarden. "Maar veel ziekenhuizen merken het toch niet op. Een slechte zaak, want dat is niet in het belang van het kind."

De inspectie kent wel ziekenhuizen waar het personeel goed geschoold is om geweld tegen kinderen te herkennen. Op de eerste hulp van deze ziekenhuizen neemt het aantal meldingen hiervan toe. "Wij willen dat alle ziekenhuizen hun personeel opleidt om kindermishandeling te herkennen en te melden bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling", zei de hoofdinspecteur. "Doen de ziekenhuizen dat niet, dan volgen er bestuursrechtelijke maatregelen."


Eerste hulp merkt kindermishandeling te weinig op  (foto: ANP)