Twintig jaar cel voor afvaldump Ivoorkust

Een rechtbank in Ivoorkust heeft gisteren twee mensen celstraffen van vijf en twintig jaar opgelegd, voor hun rol bij het dumpen van 500 ton chemisch afval rond de havenstad Abidjan in 2006. Daardoor kwamen zeventien mensen om het leven en werden tienduizenden ziek.

Het afval was afkomstig van de Probo Koala. Dat schip was gehuurd door het in Nederlandse gevestigde olieconcern Trafigura. De leiding van Trafigura hoefde niet voor de rechter te verschijnen omdat het bedrijf de zaak voor 152 miljoen euro schikte met de Ivoriaanse justitie.

De topman van het Ivoriaanse bedrijf dat het afval van het schip dumpte, Salomon Ugborugbo, kreeg de zwaarste straf. De aanklagers hadden levenslang geëist. Essoin Kouao, een havenarbeider die het schip adviseerde gebruik te maken van het bedrijf van Ugborugbo, kreeg vijf jaar cel. Volgens de rechter was hij door zijn advies medeplichtig aan vergiftiging.

De rechtbank sprak zeven andere verdachten vrij van medeplichtigheid. De aanklager had tegen hen tussen de vijf en twintig jaar cel geëist.