Stemproblemen VS op komst

De stemmachines gaan voor toestanden zorgen, zegt het Amerikaanse onderzoeksbureau Pew. Het bureau waarschuwt voor problemen op 4 november als er bij de presidentsverkiezingen een grote opkomst is. Volgens Pew kunnen de nieuwe stemmachines in veel staten tot een debacle leiden. De machines werken met een touchscreen en als je even niet goed mikt, heb je de verkeerde kandidaat te pakken. Dat gebeurde gisteren onder andere in Florida.

Volgens insiders is er echter niet veel aan de hand; ze adviseren stemmers de stemmachine niet met hun vinger, maar met de achterkant van een potlood te gebruiken.

In meer dan de helft van de staten kan nu al worden gestemd, onder meer om op 4 november grote drukte te voorkomen. In Florida, Ohio en North-Carolina stonden al lange rijen voor de stembureaus. Er zijn echter niet veel medewerkers, wat tot nog meer wachttijden leidt.

Pew verwacht een recordopkomst op 4 november, waarop de stembureaus niet zijn ingesteld. Ook wordt getwijfeld of het systeem met de stemmachines werkt. Volgens insiders is er echter niet veel aan de hand.


Problemen met stemmachines VS op komst (foto: DAG)