Hersenloze nonnetjes denken toch

Breaking news over 'hersenloze' schelpdieren. Die lijken namelijk toch min of meer na te denken. Tot die conclusie komen onderzoekers van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek (NIOZ) op Texel. Het onderzoek heeft elf jaar geduurd.

In de zomers van de elf opeenvolgende nazomers werd het gedrag van deze zogenoemde 'nonnetjes', een soort kokkels, op meer dan 2000 plekken in de Waddenzee in de gaten gehouden. Daaruit concluderen de onderzoekers dat het gedrag doet denken aan dat van Duitse soldaten tijdens het beleg van Stalingrad tijdens de Tweede Wereldoorlog. Naarmate de Duitse soldaten sterker verhongerden, begaven ze zich ondanks de risico's steeds meer op straat op zoek naar voedsel. De nonnetjes doen iets soortgelijks.

Vogels zijn dol op de nonnetjes. Als ze in de zomers dicht onder het oppervlak van een waddenplaat bleven, waren ze dus een makkelijke prooi. Het aantal nonnetjes nam het jaar daarna dus af. Door zich dieper in te graven waren er het jaar erna weer meer schelpdiertjes.

"Met hun ingraafgedrag geven nonnetjes dus aan hoe ze over hun eigen (reproductieve) toekomst denken", aldus de onderzoekers.