Verpleegkundige vergeet handen te wassen

Ongeveer veertig procent van de verpleegkundigen wassen hun handen niet, terwijl de regels dat wel voorschrijven. Daarnaast gebruikt meer dan de helft (58 procent) water en zeep in plaats van de voorgeschreven handalcohol. Onderzoek van verpleegkundig vakblad Nursing en NewCompliance heeft dit uitgewezen.

De meerderheid (62 procent) van de verpleegkundigen die aangaf de handen niet te wassen, gaf aan dat ze dit 'vergeten'. Volgens 41 procent was handen wassen volgens de eigen (foutieve) inschatting in bepaalde gevallen niet nodig en 39 procent gaf aan 'geen tijd' te hebben om de handen te wassen. 

Wanneer verpleegkundigen hun handen niet goed wassen, bestaat er een grote kans dat zij micro-organismen overdragen op patiënten. Wanneer de verpleegkundigen de richtlijnen beter na zouden leven, kan het aantal ziekenhuisinfecties tot de helft worden teruggedrongen volgens de onderzoekers. Naar schatting overlijden jaarlijks duizend mensen in Nederland aan de directe gevolgen van een ziekenhuisinfectie.

Met dank aan WhiteTiger1 voor de submit.