Na IJsland wankelt nu Argentinië

Het Zuid-Amerikaanse land Argentinië wordt keihard geraakt door de kredietcrisis en verkeert in grote financiële problemen. De overheid heeft door de kredietcrisis moeite om haar leningen te herfinancieren en heeft vandaag bekendgemaakt de pensioenfondsen, die een totale waarde hebben van 30 miljard dollar (23 miljard euro), te nationaliseren. De waarde van Argentijnse staatsobligaties daalde fors na speculaties over de overheidsplannen. Aandelenkoersen raakten eveneens in vrije val en belandden op het laagste punt in vier jaar.

President Cristina Fernandez zegt met de nationalisatie pensioengerechtigden te willen beschermen. Maar volgens haar politieke opponenten is de maatregel niet meer dan een wanhoopspoging om de fiscale tekorten te kunnen opvangen. Argentinië is een van 's werelds grootste exporteurs van soja, graan, tarwe en vlees. Door de dalende voedselprijzen is deze belangrijke bron van overheidsinkomsten voor een groot deel opgedroogd.

In 2001 werd Argentinië getroffen door een diepe recessie. De overheid kon niet meer aan haar schuldverplichtingen voldoen. Het land stortte economisch in, waarna meer dan de helft van de Argentijnse bevolking onder de armoedegrens kwam te leven. Met hulp van het IMF werkt Argentinië sinds 2003 aan economisch herstel. Het bruto binnenlands product groeide flink, met jaarlijkse percentages tot 9 procent. De economische voorspoed werd in 2006 getemperd door zeer hoge inflatiecijfers.


Argentinië wankelt door kredietcrisis (foto: DAG)