Sarkozy wil staatsfondsen tegen overname

De Franse president Nicolas Sarkozy heeft in een toespraak tot het Europese Parlement gezegd dat de EU-lidstaten 'soevereine staatsfondsen' in het leven moeten roepen om te voorkomen dat Europese bedrijven ten prooi vallen aan vijandelijke overnames van buiten de Europese Unie.

"Ik wil niet dat Europese burgers over enkele maanden wakker worden om te moeten constateren dat Europese ondernemingen eigendom zijn van niet-Europees kapitaal", zei Sarkozy. Hij wees er op dat door de crisis aandelen in waarde dalen en voor een prikje kunnen worden overgenomen, terwijl zij mogelijk in de toekomst veel meer waard zijn.

In de zienswijze van Sarkozy zijn de staatsfondsen een effectieve reactie op de crisis. De fondsen zouden dienen als buffers om vijandelijke overnames van strategische bedrijven af te wenden.

De Franse president, dit halfjaar voorzitter van de EU, pleitte verder voor nieuwe financiële regelgeving. Zo zouden banken met staatsgeld een verbod moeten krijgen op activiteiten in belastingparadijzen. Ook zou een wereldwijd financieel en bancair beleid moeten worden ontwikkeld, om een herhaling van de kredietcrisis te voorkomen. Sarkozy kondigde aan dat hij een bezoek aan China deze week zal gebruiken om Aziatische landen te overtuigen van de noodzaak de regelgeving voor internationaal kapitalisme bij te stellen.

Volgens Sarkozy dienen ook de vijftien landen van de eurozone hun economisch beleid nauwer op elkaar af te stemmen. Hij pleitte uit daarom voor regelmatige topontmoetingen van eurozoneleiders.

Sarkozy belegde eerder deze maand de eerste bijeenkomst van deze aard, waarna Denemarken, Zweden en andere EU-lidstaten buiten de eurozone protesteerden dat belangrijke besluiten buiten hen om waren genomen.

Sarkozy was in het verleden een criticus van staatsfondsen, die het meest voorkomen in Azië, het olierijke Midden-Oosten, en het olie- en aardgasrijke Rusland en Noorwegen. De fondsen, die naar schatting 1,7 biljoen euro aan tegoeden bevatten, zijn volgens critici weinig doorzichtig. Zij zouden kunnen leiden tot politieke machtsuitoefening door overname van strategische defensie-, energie- of bankbedrijven.

Sarkozy zei niet waar de kapitaalarme EU-lidstaten het geld vandaan moeten halen, maar suggereerde dat zij aardige winsten kunnen boeken als de aandelen weer aantrekken. Analisten plaatsen vraagtekens bij zijn plannen en wijzen er op dat het geld vermoedelijk uiteindelijk bij de belastingbetaler vandaan moet komen.