Saudi-Arabië klaagt 991 extremisten aan

De Saudische autoriteiten hebben 991 personen in staat van beschuldiging gesteld wegens deelname aan terreuraanslagen die in de afgelopen vijf jaar zijn gepleegd. Dat heeft minister van binnenlandse zaken Nayef bin Abdel Aziz vandaag gezegd.

Volgens Nayef zijn de verdachten verantwoordelijk voor meer dan dertig aanslagen sinds mei 2003. Daarbij vielen 164 doden, onder wie 74 leden van de veiligheidsdiensten, en 657 gewonden, van wie 439 burgers. Nog eens honderdzestig aanslagen werden verijdeld.

De Saudische autoriteiten brengen terreurverdachten over het algemeen pas voor het gerecht als zij er in de ogen van het publiek alles aan hebben gedaan om deze mensen, die de doodstraf kunnen krijgen, tot inkeer te brengen. Ook willen zij niet graag de indruk wekken zich voor het karretje van de Verenigde Staten te laten spannen.

Nayef zei dat Saudi-Arabië de afgelopen jaren doelwit is geweest van een terreurcampagne die banden heeft met 'netwerken van strijd en opruiing' in het buitenland. Die campagne 'richtte zich tegen de manier van leven, de economie en de uitgangspunten van de Saudische samenleving en probeerde chaos te scheppen'. Met hun acties hebben de extremisten de reputatie van de islam en het liefdadigheidswerk geschaad en de islam en moslims een terreurlabel opgeplakt, aldus de minister.

De veiligheidsdiensten hebben bij hun operaties tegen de extremisten drie ton explosieven en nog eens 25 ton andere explosieve mengsels in beslag genomen, zei Nayef. Bij een aanslag op een woonblok in Riyadh in november 2003 werd een halve ton explosieven gebruikt. Bij die aanslag vielen achttien doden en meer dan tachtig gewonden. Verder werden bij huiszoekingen duizenden raketten, mitrailleurs, pistolen, geweren, alsmede cyanide gevonden.

Sinds februari 2006, toen een zelfmoordaanslag op een onderdeel van het oliecomplex Abqaiq in het oosten van het land mislukte, zijn er in Saudi-Arabië geen grote aanslagen meer gepleegd.