Einde zomertijd is ook einde warmte

Met de laatste week van de zomertijd zitten ook de laatste warme dagen erop. In Limburg werd het gisteren nog bijna twintig graden en in De Bilt werd het met zeventien graden ook nog aardig warm, maar dat is vanaf vandaag afgelopen. Dan wordt het niet veel warmer dan twaalf graden, meldt het KNMI.

Dagen in de tweede helft van oktober met temperaturen boven de twintig graden zijn volgens het KNMI uitzonderlijk. Landelijk is 30 oktober 2005 de meest gevorderde datum waarop meer dan twintig graden werd gemeten. In Limburg werd het zelfs op 4 november, in 1994, nog een keer warmer dan twintig graden: 21,2 om precies te zijn.

Het einde van de hogere temperaturen valt bijna samen met het begin van de wintertijd, komende zondag. Om 03.00 uur gaat de klok een uur terug waardoor het 's ochtends eerder licht en 's avonds eerder donker wordt. In maart gaat de zomertijd weer in.

De wintertijd is eigenlijk de gewone tijd. De zomertijd werd in Nederland ingevoerd in 1943 door de Duitsers. De achterliggende gedachte is onder meer dat met het extra daglicht van de zomertijd energie wordt bespaard. Daarvoor was er af en aan ook al een soort zomertijd, maar die ging soms gewoon door in de winter. Na de bezetting ging de zomertijd weer voor ruim dertig jaar in de kast. In 1977 werd de zomertijd ingevoerd zoals die er nu nog is.


Einde zomertijd is ook einde warmte (foto: DAG)