Kredietcrisis kost 20 miljoen banen

Door de financiële crisis zal het werkloosheidscijfer in de wereld tegen het einde van volgend jaar met twintig miljoen mensen zijn toegenomen tot 210 miljoen werklozen. Dat heeft de Internationale Arbeidsorganisatie van de Verenigde Naties (ILO) gisteren gezegd.

Als deze voorspellingen uitkomen, zijn er volgend jaar voor het eerst sinds de ILO tien jaar geleden met het verzamelen van werkloosheidsgegevens begon meer dan tweehonderd miljoen werklozen in de wereld.

Wereldleiders moeten zich daarom meer gaan richten op de effecten die de crisis op individuele levens heeft, zegt ILO-directeur Juan Somavia, in plaats van alleen financiële instellingen te hulp te schieten. "Als we over de financiële crisis spreken, moeten we spreken over wat er met mensen, banen en ondernemingen gebeurt."

In eerste instantie moet een oplossing worden gevonden voor de vastgelopen kredietstromen. Voor alles moet voorkomen worden dat de economie in een vrije val raakt en dat de mogelijkheden voor een recessie worden verkleind, aldus Somavia.

Maar daarna moet de aandacht gericht worden op de bedrijven die de meeste banen leveren, de kleinere ondernemingen. "Het financiële systeem moet terugkeren naar zijn primaire functie", zegt hij, namelijk de kredietverlening aan mensen met een ondernemende geest, die een bedrijf willen beginnen dat goederen en diensten produceert en banen verschaft.

Daarnaast moeten pensioenen worden beschermd, vooral die fondsen die in aandelen hebben geënvesteerd. Voorkomen moet worden dat deze fondsen uit noodzaak aandelen moeten verkopen in een lamgeslagen markt. Verwijzend naar het Amerikaanse reddingsplan van zevenhonderd miljard dollar zegt Somavia: "Zorg dat een deel van dat geld naar de pensioensystemen gaat, zodat die pensioenen kunnen blijven uitbetalen."

De voorspellingen van het ILO over werkloosheid zijn deels gebaseerd op voorspellingen van het Internationaal Monetair Fonds dat de economieën van de Europese Unie en de Verenigde Staten zullen stoppen met groeien en die van Japan slechts met een half procent toe zal nemen. Daarnaast zijn gegevens van de Verenigde Naties en landen met de meest recente statistieken gebruikt. De verwachtingen moeten nog worden opgedeeld in cijfers per land of regio.

De sectoren die volgens Somavia de meeste schade zullen oplopen zijn de auto-industrie, de bouwsector, de onroerendgoedsector, de financiële dienstverlening en de dienstensector in het algemeen.


Kredietcrisis kost 20 miljoen banen  (foto: DAG)