GroenLinks wil debat over kapitaalinjectie ING

GroenLinks wil een debat in de Tweede Kamer voeren over de kapitaalinjectie in ING die de overheid vanavond aankondigde. Volgens Kamerlid Kees Vendrik moet minister van Financiën Wouter Bos openheid van zaken geven over de financiële situatie in Nederland.

Nederland pompt tien miljard in de bank/verzekeraar. In ruil daarvoor krijgt de staat jaarlijks 8,5 procent rente over de investering. Bos stelt verder twee toezichthouders aan die zitting nemen in de raad van commissarissen. ING mag geen besluiten nemen zonder hun instemming. Bovendien ziet de top van ING dit jaar af van alle eventuele bonussen.

Vendrik noemt het besluit onvermijdelijk, maar tegelijk zorgelijk. "De crisis gaat zo ver dat ook een relatief gezonden bank dreigt eraan onderdoor te gaan. Een omvallende ING bank kunnen we ons echter niet permitteren." Er zou volgens Vendrik meer zicht moeten komen op welke instellingen nog meer in de problemen zitten.

Volgens hem verspreiden de effecten van zogenoemde gestructureerde producten uit de Verenigde Staten zich als een olievlek in de bankenwereld. Hij wil dat Bos ingrijpt en met regels komt om meer grip te krijgen op die producten. "Bos is wel bezig de brand te blussen, maar het gas staat nog open."

De GroenLinks'er noemt het opvallend dat de staat niet rechtsreeks participeert maar via securities, een soort lening die lijkt op aandelen. "Dit zal onder duw- en trekwerk met ING tot stand zijn gekomen. Maar in feite is Nederland gewoon een grote aandeelhouder geworden."

Hij vindt het terecht dat Bos in ruil voor de steun veel zeggenschap krijgt. De bewindsman gaat alleen niet ver genoeg met het schrappen van de bonussen van de ING-top. Ook de 'buitengewoon heftige' salarissen moeten volgens Vendrik aan banden worden gelegd. Hij pleit voor een Enthoven-norm, in verwijzing naar de nieuwe bestuurder van ABN Amro/Fortis. Die krijgt een salaris van 'slechts' negentig duizend euro per jaar, evenveel als een officier van justitie. De top van ING toucheert volgens Vendrik miljoenen.