Obama haalt recordbedrag op

De Amerikaanse Democratische presidentskandidaat Barack Obama heeft in september het recordbedrag van 150 miljoen dollar (111 miljoen euro) weten in te zamelen ter financiering van zijn campagne.

De toestroom van geld heeft de senator uit Illinois geholpen om zijn concurrentiepositie in staten te vergroten waar hij eerder geen schijn van kans leek te maken en zijn financiële voorsprong op zijn Republikeinse rivaal John McCain vergroot.

Met de inkomsten van september haalde Obama in totaal al 605 miljoen dollar (449 miljoen euro) op, een ongekend bedrag in de presidentiële campagnes. Omdat Obama heeft geweigerd gebruik te maken van het openbare financieringssysteem, een systeem waarbij de overheid tot een bepaald bedrag meebetaalt aan de campagnes van de kandidaten, heeft hij, vooral via internet, voor vele miljoenen aan particuliere giften kunnen inzamelen.

McCain, die wel besloot van het financieringssysteem gebruik te maken, is gebonden aan een bedrag van 84 miljoen dollar (62 miljoen euro) in de maanden september en oktober.


Obama haalt recordbedrag op  (foto: DAG)