Taliban doden tientallen busreizigers

Strijders van de Taliban hebben volgens het Afghaanse ministerie van Defensie vandaag een bus gekaapt en zeker 31 inzittenden om het leven gebracht. Dat gebeurde in de zuidelijke provincie Kandahar.

De lokale politie meldde veertig gedode buspassagiers, andere politiebronnen spraken over 25 doden. Alle slachtoffers zijn burgers.

Volgens een zegsman van de Taliban zijn echter 27 Afghaanse militairen gedood die uit drie bussen zouden zijn gehaald. "Het waren allemaal soldaten en ze waren op weg naar de provincie Helmand om daar de gouverneur te steunen", aldus de woordvoerder. Volgens het ministerie kunnen het geen militairen zijn omdat die in een konvooi of per vliegtuig reizen.

De politiechef van Kandahar verklaarde dat vijftig buspassagiers als gijzelaars door de Taliban zijn meegenomen. De opstandelingen zouden later tien mensen hebben gaan, terwijl de rest zou zijn omgebracht. Het incident in het district Maywand had donderdag al plaats, maar nu pas zijn de eerste zes lichamen gevonden. Ze waren onthoofd en lagen verspreid over een groot gebied. Kandahar is de geboorteplaats van de Taliban.

Er was nog nooit zoveel geweld in Afghanistan sinds de inval van de Amerikanen eind 2001. Hierdoor zijn dit jaar al zeker 4000 mensen omgekomen van wie zeker een derde burgers.


Taliban vermoordt busreizigers  (foto: ANP)