Omzetdaling in horeca door rookverbod

Veel cafés en discotheken hebben door het rookverbod hun omzet aanzienlijk zien dalen. Volgens Koninklijk Horeca Nederland heeft zeker driekwart van de ondernemers last van de maatregel.

Zeker 1500 zaken dreigen door het rookverbod te verdwijnen als 'huiskamer van de samenleving', aldus directeur Lodewijk van der Grinten vandaag. Op basis van onderzoek van het Bedrijfschap Horeca&Catering blijkt dat de omzet van cafés in juli en augustus met 26 procent is gedaald, en die van de discotheken met 31 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Ondernemers schrijven de helft hiervan toe aan het rookverbod.

De helft van de horecaondernemers zegt dat steeds meer bezoekers naar illegale drinkgelegenheden gaan. Als gevolg van de omzetdaling verwacht verder 20 procent van alle horecabedrijven personeel te moeten ontslaan. Ten slotte blijkt dat bedrijven met een terras een lagere omzetdaling hebben.

"Nu helder is dat vooral cafés en discotheken buitenproportioneel getroffen worden, willen we dat de minister in actie komt", zei Van der Grinten. "Wij eisen dat handhaving nu door de minister serieus wordt uitgevoerd. Als de minister dit niet kan waarmaken dan moet hij het rookverbod opheffen."