Nederlander voelt zich zieker dan hij is

Nederlanders voelen zich zieker dan ze zijn. Met name de ziekte van Lyme is populair bij hypochonders. En er zijn veel hypochonders in Nederland, aldus NRC vandaag. Voorlichtingscampagnes van de overheid om gezonder te leven, internet en media zijn er mede schuldig aan dat Nederlanders steeds vaker naar de huisarts gaan met ongegronde gezondheidsklachten.

Hoge kosten voor zorgverzekeraar 

Al deze onnodige consulten kosten de verzekeraars jaarlijks veel geld. Dit was voor De Friesland Zorgverzekeraar om gisteren te starten met een campagne waarmee de toenemende bezorgdheid van mensen over hun gezondheid af moet nemen. Volgens bestuursvoorzitter van De Friesland, Hans Feenstra, is er geen reden voor Nederlanders om zich massaal zieker te voelen. "Terwijl allerlei onderzoeken aantonen dat we nog nooit zo gezond geweest zijn als nu", aldus Feenstra.

Publieke aandacht 

Uit grootschalig onderzoek van het Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg (Nivel) is gebleken dat ongeveer tweederde van de mensen die naar de huisarts gaan niets mankeren. In het bijzonder ziektes en aandoeningen waarvoor veel publieke aandacht is zorgen voor onbezorgdheid. Steeds vaker komen patiënten gewapend met uitdraaien van internetsites de spreekkamer binnen voor nader onderzoek, medicijnen en doorverwijzingen naar specialisten, terwijl dit in de meeste gevallen niet nodig is.

Ziekte van Lyme 

De ziekte van Lyme leidt in veel gevallen onnodig tot ongerustheid, volgens huisarts Frank van Brenk uit Enschede. Door een tekenbeet kunnen vage ziektes en klachten ontstaan waar veel over te vinden is op internet. "Mensen wordt angst aangejaagd met mededelingen dat tests van artsen voor Lyme onbetrouwbaar zijn", aldus Van Brenk.

Onderzoek van TNS NIPO eerder dit jaar wees uit dat ongeveer veertig procent van de huisartsen dacht dat mensen door zelfdiagnose schade oplopen aan hun gezondheid.