Bush ontslaat zeven landen van visumplicht

De Verenigde Staten schaffen de visumplicht af voor zes Europese landen en Zuid-Korea. Dat heeft president George Bush vandaag bekendgemaakt.

Over ongeveer een maand mogen inwoners van Letland, Litouwen, Estland, Hongarije, Tsjechië, Slowakije en Zuid-Korea zonder visum naar de VS reizen. Om de in de VS levende vrees weg te nemen dat terroristen zich hierdoor gemakkelijker toegang kunnen verschaffen hebben alle zeven landen ingestemd met extra veiligheidsmaatregelen, waaronder de invoering van moeilijk na te maken biometrische paspoorten.

"Deze trouwe vrienden van Amerika hebben me gezegd dat het oneerlijk is dat hun mensen door bureaucratische hoepels moeten springen waar andere bondgenoten omheen kunnen lopen", zei Bush. "Ik heb gezegd dat ik het met hen eens ben."

De premier van Tsjechië, Mirek Topolanek, was opgetogen. "Dit is echt het grootste succes dat we konden behalen", zei hij. "Het is de verwijdering van het laatste overblijfsel van het communisme en de Koude Oorlog, dus ik ben heel erg blij."

Jacques Barrot, commissaris van justitie en binnenlandse zaken van de Europese Unie, reageerde ook verheugd op het Amerikaanse besluit en zei er naar uit te zien dat de Europese landen waar nu nog wel een visumplicht voor geldt, daar eveneens snel van zullen worden ontslagen.

Bush sprak ook steun uit voor het afschaffen van de visumplicht van Bulgarije, Cyprus, Griekenland, Malta, Polen en Roemenië. Hij zei dat de landen die vandaag van de visumplicht werden ontslagen hebben beloofd informatie over bedreigingen jegens de Verenigde Staten met Washington te delen en hun burgers gebruik te laten maken van een nieuw systeem waarbij reizigers hun bezoek aan de VS vooraf op internet moeten aanmelden.