Invallen bij malafide gastouderbureaus

De opsporingsdienst Fiod-ECD heeft maandag invallen gedaan bij twee gastouderbureaus in Utrecht en Breda. Die zouden voor enkele miljoenen euro's hebben gefraudeerd met kinderopvangtoeslag. Twee verdachten zijn aangehouden en door de rechter-commissaris vastgezet, zo maakte het Openbaar Ministerie in Den Haag bekend.

Aanleiding voor de invallen is een tip van de Belastingdienst. Volgens het OM zijn met terugwerkende kracht toeslagen aangevraagd en zijn oppasuren in rekening gebracht van mensen die in werkelijkheid nooit op een kind hebben gepast. Ook zouden door de bureaus tarieven zijn opgegeven die in werkelijkheid niet in rekening zijn gebracht, waardoor de Belastingdienst te veel vergoeding uitkeerde. De Fiod-ECD heeft beslag gelegd op twee auto's, banktegoeden en een bedrag aan contant geld.

Kinderopvangtoeslag wordt uitgekeerd door de Belastingdienst. Ouders met kinderen kunnen voor de toeslag in aanmerking komen na bemiddeling van een gastouderbureau. Ook brengen de bureaus ouders in contact met mensen die op graag op kinderen willen passen.