Aldi en Lidl: Geen vlees gecastreerde varkens

Vanaf begin volgend jaar zullen supermarkten Aldi en Lidl alleen nog vleeswaren van niet-gecastreerde varkens verkopen. Na overleg met de belangenorganisatie Varkens in Nood hebben de concerns dat besloten.

Biggen worden gecastreerd, omdat berenvlees anders kan stinken wanneer het bereid wordt. Varkens in Nood wil geen castraties meer. De consument zou namelijk maar eens in de dertig jaar kans hebben op stinkend varkensvlees in de pan. Aldi en Lidl kunnen zich in dit standpunt vinden.

Eerder werd door de koepel van supermarkten beloofd dat ze vanaf voorjaar 2009 geen producten meer zouden verkopen van varkens die gecastreerd zijn zonder verdoving. Momenteel leren varkenshouders hoe ze de biggen moeten verdoven alvorens te castreren. In 2015 moeten er alternatieven voor de ingreep gevonden zijn.

Twee andere supermarkten, AH en C1000, willen momenteel niets extra's doen. Volgens de directeur van Varkens in Nood, Hans Baaij, komt dat omdat deze bedrijven zich niet verantwoordelijk voelen voor dierenwelzijn, terwijl ze dat wel zijn. "Ze hebben de touwtjes in handen en dragen verantwoordelijkheid voor de manier waarop varkens in Nederland worden gehouden. Supermarkten bepalen het aanbod en de prijzen en dus uiteindelijk ook voor het dierenwelzijn", aldus Baaij.

Baaij wil dat de rechter een uitspraak doet over deze kwestie. De afweging tussen de belangen van een supermarkt en de belangen van varkens is volgens hem nooit gemaakt. Er is volgens hem sprake van nalatigheid op het gebeid van dierenwelzijn.

Het voorbeeld van Aldi en Lidl wordt door Baaij een 'echte doorbraak' genoemd. Volgens hem moeten alle bederijven het kunnen als Aldi en Lidl ongecastreerd vlees kunnen verkopen. Ook Coop verkoopt sinds april al voornamelijk vlees van niet-gecastreerde varkens.