Venezuela wil Russische tanks kopen

Venezuela is van plan T-72 tanks en gewapende verkenningsvoertuigen van Rusland te kopen om de militaire samenwerking tussen beide landen te doen toenemen. Dat heeft de Venezolaanse generaal Jesus Gonzalez gezegd.

In de toekomst kunnen ook gevechtsvliegtuigen, oorlogsschepen en helikopters aangeschaft worden, aldus de generaal. "We zijn nog in de onderhandelingsfase en gaan bepalen hoeveel tanks, vliegtuigen, schepen en helikopters we nodig hebben".

Rusland heeft sinds 2005 met de regering van de Venezolaanse president Hugo Chavez wapencontracten gesloten met een waarde van ruim drie miljard euro. Onderdeel van die contracten is de levering van straaljagers, helikopters en honderdduizend kalasjnikovs. Daarnaast helpt Rusland Venezuela met de bouw van een fabriek voor kalasjnikovs.

Chavez, die regelmatig heeft gewaarschuwd dat de Verenigde Staten zijn land kunnen binnenvallen om de controle over de enorme oliereserves over te nemen, beweert dat Venezuela de wapens nodig heeft om zich te verdedigen. In Washington is de aanschaf van de wapens met bezorgdheid gadegeslagen.

Volgende maand stuurt Rusland een vloot naar Venezuela om in de Caribische Zee te oefenen. Het is de grootste Russische troepeninzet in het gebied sinds de Koude Oorlog.