Cohen mist CDA'ers als burgemeester grote steden

Burgemeester van Amsterdam Job Cohen (PvdA) vindt het jammer dat het CDA geen burgemeester meer levert aan een van de vier grote steden. "Ik betreur dat zeer", zei Cohen gisteren bij Pauw & Witteman.

Cohen twijfelt niet aan de kwaliteiten van zijn partijgenoot Ahmed Aboutaleb; de staatssecretaris van Sociale Zaken werd door de gemeenteraad van Rotterdam voorgedragen als burgemeesterskandidaat. Maar volgens de Amsterdamse burgemeester is het niet goed dat het CDA slecht is vertegenwoordigd in de grote steden. "Als burgemeester van deze steden heb je veel te maken met de politiek in Den Haag. Daar is het CDA als regeringspartij de grootste. Dat geeft dan toch meer contact met elkaar en dat is goed bij het oplossen van de problemen in de grote steden", meent Cohen.

In de vier grote steden is het CDA niet meer vertegenwoordigd en slechts twee van de twaalf provinciehoofdsteden heeft een christen-democraat als eerste burger. Dat zijn Den Bosch en Maastricht. De burgemeester van Maastricht, Gert Leers was wel kandidiaat voor de post aan de Coolsingel, maar legde het uiteindelijk af tegen Aboutaleb.