Personeelstekort bij Defensie loopt op

Het personeelstekort bij de krijgsmacht loopt op. Momenteel zijn er ruim zevenduizend vacatures, schrijft staatssecretaris van Defensie Jack de Vries (CDA) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Tussen april en oktober zijn er duizend vacatures bijgekomen.

De Vries schetst in zijn brief de voortgang van het Actieplan Werving en Behoud dat hij in april presenteerde. Ondanks een toename van het aantal vacatures lijkt de negatieve trend gekeerd. Er zijn nog steeds meer militairen die het leger verlaten dan dat er bijkomen, maar dit verschil wordt kleiner.

De eerste positieve ontwikkelingen zijn zichtbaar, schrijft De Vries. Zo bedroeg het aantal mensen dat belangstelling toont voor een baan binnen de krijgsmacht in de eerste helft van dit jaar zeventig procent van het aantal geïnteresseerden over heel 2007.

De uitvoering van de maatregelen om personeel te werven en te behouden ligt op schema. De zogeheten wervingsbonus wordt per 1 december ingevoerd. Medewerkers van Defensie die een militair weten te werven, krijgen een bedrag van duizend euro netto bijgeschreven op hun bankrekening.

Ook worden jonge vaders met kinderen onder één jaar vrijgesteld van militaire missies, als zij daar behoefte aan hebben. Dit verlof kan ook worden uitgesteld tot hun kind maximaal vijf jaar is.

Een gratis fitnessabonnement moet aspirant-soldaten stimuleren meer fysieke inspanning te verrichten. Als sollicitanten dan nog niet door de keuring komen, maar wel over voldoende potentie beschikken, kunnen ze rekenen op persoonlijke begeleiding om alsnog door de keuring te komen.

Individuele begeleiding moet er ook voor zorgen dat militairen en burgerpersoneel behouden blijven voor de krijgsmacht. Het aantal loopbaanbegeleiders wordt verhoogd van vijftig naar tweehonderd. De individuele wensen en mogelijkheden die de organisatie kan bieden moeten een vast onderdeel worden van de jaarlijkse functioneringsgesprekken. Personeel dat schaars is -technici, artsen, verplegers- kan mogelijk ook rekenen op een extra beloning.

De Vries denkt dat de eerste effecten van het Actieplan Behoud en Werving in 2009 zichtbaar worden.


Personeelstekort bij Defensie loopt op  (foto: DAG)