Brinkman wil laag btw-tarief voor bouwsector

Het btw-tarief voor de bouwsector moet tijdelijk worden verlaagd van negentien naar zes procent. Dit bepleit de voorzitter van Bouwend Nederland en oud-minister Elco Brinkman. Hij wil dat na de overheidsmaatregelen om de financiële sector te helpen ook de reële economie een impuls krijgt. Volgens Brinkman is de bouw de economische motor en is iedere euro in de bouw een investering in de eigen economie.

Naast het verlagen van het btw-tarief wil Brinkman dat bouwprojecten die bijdragen aan energiebesparing, stedelijke vernieuwing en openbaar vervoer versneld uitgevoerd worden. Voorbeelden hiervan zijn de bouw van het station op de Zuidas van Amsterdam, de bouwontwikkelingen rond de A2 in Maastricht en de verbetering en de vernieuwing van het rioleringstelsel.

Ook pleit Brinkman voor het oprichten van een fonds waarmee tegen een aantrekkelijke rente leningen kunnen worden verstrekt voor de bouwsector. Hiermee zouden onder meer gebouwen kunnen worden gerestaureerd, zodat ze energiezuiniger worden.

Volgens Brinkman staat de bouwsector er nog relatief goed voor, maar zijn de vooruitzichten minder rooskleurig. Zo vreest Bouwend Nederland dat het aantal nieuwbouwwoningen terugvalt tot onder het niveau van 2003. Dat jaar werden er zestigduizend nieuwbouwwoningen gebouwd, dit jaar waren dit er nog tachtigduizend. Stimulerende maatregelen van de overheid moeten de sector een impuls geven, bepleit Brinkman.