Herstart kernreactor weer maanden uitgesteld

De reactor in de kerncentrale in Petten start op 16 februari weer op. Exploitant NRG liet vandaag weten een reparatieplan te hebben ontwikkeld om de leidingwand van het koelwatersysteem te herstellen. Daarin waren roest en vervormingen opgetreden.

De Hoge Flux Reactor zou oorspronkelijk al in augustus open gaan na de jaarlijkse onderhoudsbeurt een maand eerder, maar de problemen met het koelwatersysteem maakten dit onmogelijk. De herstart werd eerder uitgesteld tot eind september en later tot eind oktober. De kerncentrale in Petten is onder meer belangrijk omdat er isotopen worden gemaakt die worden gebruikt bij het bestrijden van kanker.

De reparatie bestaat uit het inbrengen van een huls in een leiding van het primaire koelwatersysteem. Dat wordt gedaan met op afstand bestuurbare apparatuur. Vervolgens wordt de huls vastgezet met mechanische klemmen. Dit is volgens NRG een bijzonder complexe aangelegenheid omdat de leidingen van het koelwatersysteem in beton zijn gegoten en moeilijk bereikbaar zijn. De voorbereidingen zijn inmiddels gestart.

De centrale maakt dertig tot veertig procent van de medische isotopen wereldwijd. Door het ongepland stilleggen van de reactor zijn tekorten ontstaan op de markt voor medische isotopen.

Tijdens een overleg gisteren heeft NRG een toelichting gegeven zodat de andere leveranciers van isotopen maatregelen kunnen nemen om de tekorten zoveel mogelijk te beperken. Eerder overleg met het Belgische IRE, het Franse CEA en het Amerikaanse Covidien, dat een vestiging in Petten heeft, leidde onder meer tot ontwikkeling van een alternatieve aanvoerroute voor medische isotopen. Dit betekende volgens NRG een belangrijke bijdrage aan het beperken van het isotopentekort.