Ombudsman veroordeelt aanhoudingen Feyenoordfans

De politie heeft onnodig veel mensen aangehouden rond de voetbalwedstrijd Feyenoord-Ajax in april 2006. Daarbij was de behandeling van de 799 Feyenoordsupporters ernstig onder de maat.

De Nationale ombudsman, Alex Brenninkmeijer, concludeert vandaag dat de Rotterdamse autoriteiten de grenzen van het toelaatbare fors hebben overschreden. "Honderden omstanders moesten lijden onder tientallen 'kwaden'."

De arrestanten werden urenlang zonder eten, drinken en toiletten vastgehouden. Niet alleen raddraaiers zaten vast, ook kinderen, ouderen en zwangere vrouwen werden opgehouden in bussen en in de parkeerkelder van de rechtbank. In de dagen die volgden, regende het klachten over het politieoptreden.

De politie stond op scherp omdat het bij de klassieker een jaar eerder volledig uit de hand liep. De Feyenoordaanhang koelde zijn woede op de politie. Daarbij raakten ruim vijftig agenten gewond.

De ombudsman concludeert dan ook dat het toenemende voetbalgeweld steeds meer druk legt op gemeente en politie. Hij schrijft: "De wens om hard op te treden en de wens om aan de supporters het signaal af te geven dat het menens is in Rotterdam, lijkt te veel invloed te hebben gehad op de keuzes die zijn gemaakt, zodat die keuzes onevenwichtig waren."

'Onnodig veel aanhoudingen Feyenoord-Ajax in april 2006'  (foto: ANP)