Undercoverjournalist jat truck van legerbasis

GroenLinks pleit voor een parlementair onderzoek naar de beveiliging van militaire bases in Nederland. Aanleiding vormt een uitzending van het tv-programma Undercover in Nederland, waarin presentator Alberto Stegeman volgens de partij laat zien dat het 'kinderlijk eenvoudig' is om onbevoegd de bases binnen te brengen.

Zo is onder meer te zien dat hij met een militaire truck van de Johannes Postkazerne in het Drenthse Havelte vertrekt. Stegeman zat in de kofferbak van een collega die zich voordeed als student en met een bezoekerspas de basis mocht bezoeken. Met een sleutel van een anonieme tipgever, die op alle militaire trucks in Nederland zou passen, weet hij later in de truck het terrein af te rijden. Op een vliegbasis in Woensdrecht bracht hij een nachtje door en kon hij zo dicht bij een F-16 komen dat hij die kon aanraken.

"Beveiliging van militaire objecten blijkt een lachertje", stellen de GroenLinks-Kamerleden Femke Halsema en Isabelle Diks vast na het zien van de beelden. Zij wijzen erop dat in een rapport van de Algemene Rekenkamer uit 2005 al harde noten zijn gekraakt over de beveiliging en dat er sindsdien klaarblijkelijk weinig veranderd is. Ook VVD-Kamerlid Arend Jan Boekestein en SP'er Krista van Velzen reageren geschrokken in de uitzending. Stegeman heeft naar eigen zeggen het ministerie van Defensie vlak voor de uitzending laten weten waar de lekken in de beveiliging zitten.

GroenLinks diende vrijdag al schriftelijke vragen in op basis van berichtgeving in het AD, waarin Stegeman al een boekje opendeed over zijn bevindingen. In een brief aan VVD-Kamerlid Hans van Baalen, voorzitter van de vaste Kamercommissie van Defensie, roepen Halsema en Diks hem op de commissie terug te roepen van reces en een debat te beleggen met de minister van Defensie Eimert van Middelkoop (ChristenUnie). Zij schrijven onthutst te zijn over de reportage die zondagavond is uitgezonden op SBS 6. Defensie wil pas na de uitzending reageren.

In februari plantte Stegeman een nepbom in een vliegtuig op Schiphol om daar manco's in de beveiliging aan te tonen. Ook passeerde hij de controle met nepdrugs op zak. Die reportage leidde tot een spoeddebat in de Tweede Kamer en het aanscherpen van de beveiliging op de luchthaven.

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie zei vrijdag dat ernstige maatregelen nodig zijn als Stegeman zonder hulp wist binnen te dringen. Hij wilde de uitzending afwachten om daar verdergaande uitspraken over te kunnen doen. "De cruciale systemen worden natuurlijk het best beveiligd. De foto van de F-16 zonder vleugels is gemaakt in een onderhoudshangar", zei de woordvoerder al wel. Dat zou iets anders zijn dan een F-16 die klaar staat om op te stijgen. "Maar uiteraard had dit niet mogen gebeuren."


Undercoverjournalist jat truck van legerbasis  (foto: DAG)