Grote brand in hotel Volendam

Aan de Haven in Volendam is vanmiddag een zeer grote brand uitgebroken in Hotel Spaander. Alle 78 gasten van het hotel zijn geëvacueerd en elders in de stad in een hotel ondergebracht.

Tegen vier uur vanmiddag braken twee brandjes uit in de sauna van het hotel. Om het vuur te bestrijden zijn diverse korpsen uit de Zaanstreek ingeschakeld. De brandweer rukte bij de bestrijding met groot materieel uit omdat het hotel gevestigd is in een oud, grotendeels houten gebouw dat stamt uit 1881. De vele schilderijen die in het hotel hangen, meer dan achthonderd, zijn volgens een zegsman niet in gevaar gekomen.

Tijdens het blussen van de brand hebben twee brandweermannen last van ademhalingsproblemen gekregen. Eén van hen is naar het ziekenhuis gebracht. De burgemeester van de gemeente Edam-Volendam, Willem van Beek, was snel ter plaatse. "Gezien de geschiedenis met brand in het dorp, gaat er wel iets door je heen als je zulk nieuws hoort."

Het hotel waar de brand uitgebroken was, lag nog geen honderd meter van café De Hemel af. Hier brak in de nieuwjaarsnacht van 2000 op 2001 een grote brand uit waarbij veertien jongeren om het leven kwamen en vele anderen gewond raakten.